"Als installateur van zonnepanelen is het logisch dat je elektrisch rijdt" | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

"Als installateur van zonnepanelen is het logisch dat je elektrisch rijdt"

Meer artikelen

Het hart van iedere duurzame ondernemer in energie gaat waarschijnlijk sneller kloppen van duurzaam vervoer. Zo ook dat van Pim Schram, installateur van zonnestroom en -warmte. Zijn bedrijf SunisFree.nl kocht met hulp van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA) een elektrische bedrijfsbus. "Een logisch gevolg van onze business."

De vraag naar zonnepanelen en zonnewarmte gaat door het dak. En dus komt ondernemer Schram maar weinig toe aan innoveren, wat hij eigenlijk het leukst vindt. Met SunisFree.nl installeert hij zonnepanelen en -collectoren. En met het zusterbedrijf Energieplanner adviseert Schram over de energietransitie van woonhuizen.

Veel verbeterd

In 2015 kocht hij een elektrische personenwagen, voor het advieswerk. "Die was nog niet top: de actieradius was laag en de prijs voor aanschaf hoog." Inmiddels is er veel verbeterd en durft hij de volgende stap aan. "Als je zonnepanelen plaatst, is het logisch dat je elektrisch rijdt. Maar een bestelbus is pas sinds kort leverbaar met een goede accu." Hij hoorde rond diezelfde tijd over de SEBA  en vroeg die direct aan. Naast de personenauto en de bus heeft hij een elektrische scooter voor advies in de buurt, aangeschaft met hulp van de MIA.

Zonnepanelen op het dak

Maar Schram is nog een stap verder gegaan en heeft een zonnepaneel op het dak van de bus geplaatst. Daarmee kan hij gereedschap onderweg opladen of de airco laten draaien. "Ik liep al een tijdje rond met het idee, maar op de imperial kan ik het paneel niet leggen. Daar moet ik mijn ladders en materiaal op vervoeren. Nu heb ik eindelijk de oplossing." Met een rails die twee meter kan uitschuiven heeft hij een zonnepaneel ónder de imperial geplaatst.

Elektrisch rijden voor beginners

Schram legt uit waar je als ondernemer op moet letten als je elektrisch wilt gaan rijden. "Je moet vooral kilometers maken. Door het verschil met de brandstofprijs verdien je je investering daar terug." Ook raadt hij aan om de laadtarieven en -abonnementen goed in de gaten te houden. "Ik heb nu wel drie laadpassen, want per paal er zit er verschil tussen. En (snel)laden langs de snelweg is echt duurder."

Informatiebijeenkomst 12 oktober Ecomobiel

Kiezen voor een elektrische bedrijfsauto? Bezoek onze informatiebijeenkomst 12 oktober op Ecomobiel: Workshop RVO: Kiezen voor elektrisch vervoer | Tools en subsidie - Zero Emission | Ecomobiel. Ook bent u van harte welkom in onze stand.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.