Service menu right

Als mkb’er ben ik beter af met duurzame techniek

Meer artikelen

Bakkerij de Jong was na 33 jaar toe aan een opknapbeurt. Cees de Jong besloot zijn huurpand, gevestigd aan de Molenstraat in Rhenen, te kopen en duurzaam te verbouwen. Hij kon hiervoor gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). "Nu zijn we een bakkerij met een energieverbruik om trots op te zijn."

Cees wil het allerbeste brood aanbieden. Daar was het pand in zijn oude staat niet meer geschikt voor. Er was een grootschalige verbouwing nodig, inclusief nieuwe ovens. Die verbouwing startte in 2017. "Een ovenleverancier vertelde me gelukkig over het fiscale voordeel op energiezuinige ovens", zegt Cees. "Daarvan was ik toen nog niet op de hoogte."

Verstandige investering

Op advies van de ovenleverancier ging Cees in zee met een adviesbureau dat gespecialiseerd is in investerings- en innovatiesubsidies. "Ik begreep van dit bureau dat ik inderdaad veel fiscaal voordeel kon krijgen als ik energiebesparende, hoogwaardige apparatuur zou aanschaffen." Het bureau regelde voor Cees de aanvraag van de EIA.

Energie-efficiënte koelcellen

Cees gebruikte de fiscale regeling niet alleen voor zijn nieuwe oven, maar ook voor de ledverlichting in zijn winkel, de isolatie van zijn gebouw, het dubbele glas in de ramen en zijn nieuwe koelapparaten. "Deze energie-efficiënte koelcellen en -meubelen zie je normaal alleen in supermarkten. Dat wij ze op kleine schaal gebruiken is best bijzonder."

Fiscaal voordeel en lagere kosten

"Hoogwaardige apparatuur is niet alleen vanwege het fiscale voordeel financieel aantrekkelijk", benadrukt Cees. "De onderhoudskosten zijn ook lager. Bij goedkope machines kan een gaslek je bijvoorbeeld zó 10.000 euro kosten. Bij onze apparatuur zijn dit soort kosten aanzienlijk lager."

Beperkte CO2-uitstoot

"Ik raad collega-mkb’ers zeker aan om gebruik te maken van de EIA", zegt Cees. "Je beperkt dan je CO2-uitstoot, hebt topapparaten en bent goedkoper uit." Hij adviseert wel om de EIA op tijd te regelen. "Als je de definitieve opdracht voor je apparatuur hebt gegeven, stuur deze dan binnen 3 maanden naar RVO.nl. Dan kom je niet in de problemen."

Meer weten?

Energie-investeringsaftrek (EIA)