Ambitie mobiliteitsspecialist TB levert 23% energiebesparing op

Meer artikelen
Milieuprestaties verbeteren

Bij sommige bedrijven zit het in de genen om energietechnisch het beste uit zichzelf te halen. "We willen niet alleen een positieve impact hebben op het milieu. We willen ook op onze bedrijfskosten besparen", zegt Roel Wouterse van Van Tilburg-Bastianen Groep (TB). "De overgang op led is ideaal en resulteert in 23% energiebesparing."

TB groeide vanaf 1934 uit van een klein garagebedrijf tot een internationale organisatie met 21 vestigingen die zich specialiseren in de automotive- en truckbranche. Roel Wouterse: "Ons mantra? Meten is weten. Om onze milieuprestaties inzichtelijk te maken, werken we al jaren met de Milieubarometer."

In een keer over op led

In 2014 ging TB over op led-verlichting. "In ons geval ging het om een investering van 2,5 ton. We hebben ervoor gekozen om alles in een keer om te zetten en hebben dit uit eigen middelen gefinancierd. We gingen uit van een energiebesparing van 20%. Dat is zelfs 23% geworden."

Constante monitoring

Het was overigens logisch om op led te focussen. Roel Wouterse: "Voor ons is licht een essentieel onderdeel van onze bedrijfsvoering. Om auto’s te verkopen, zetten we onze auto’s en trucks letterlijk in de spotlights. Maar waarom reclameverlichting aan op een locatie waar ’s nachts toch geen klanten komen? Naast led hebben we dus ook tijdschakelaars en slimme meters geplaatst."

Steeds stap verder

Het proces van energiebesparing gaat verder. Denk onder andere aan de aanpak van lekkende leidingen, elektronische sloten achter compressoren, beperkte terreinverlichting (de lampen gaan alleen aan als het alarm afgaat) en voorlichting aan medewerkers over het gebruik van verwarming op de werkplaatsen. Er liggen nu bij vier vestigingen zelfs zonnepanelen op het dak.

Erkende Maatregelenlijst

Roel Wouterse is ervan overtuigd dat relatief kleinere maatregelen uiteindelijk het grote verschil maken. "Er is vanuit de overheid niet voor niets een Erkende Maatregelenlijst energiebesparing. Deze lijst levert voor ons geen enkel probleem op. Vanuit onze eerzucht om onze bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk in te richten, voldoen we hier al aan en hoeven we verder geen actie uit te zetten."

Denk aan de informatieplicht energiebesparing

Naast de bestaande energiebesparingsplicht met de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing als uitgangspunt, moeten bedrijven en instellingen die vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken, voor 1 juli 2019 voldoen aan de informatieplicht energiebesparing.

Meer weten?

Service menu right