Atos werkt aan minder vervoersbewegingen

Meer artikelen
atos-locatie-flightforums.jpg

IT-leverancier Atos werkt al jaren aan het terugbrengen van de vervoersbewegingen. Het was voor het bedrijf daarom niet meer dan logisch om deel te nemen aan de ICT-Gebruikersgroep Mobiliteit. Het resultaat: meer inzicht in het oplossen van de mobiliteitsproblemen.

Met behulp van een stappenplan, een online scan en data van het leasebedrijf kan Atos stapsgewijs het energieverbruik verminderen. Atos stelde vast dat het teveel vervoersbewegingen maakt. Daarom neemt het bedrijf maatregelen:

  • het spoort medewerkers aan om slimmer te reizen;
  • interne medewerkers krijgen de keuze voor een alternatief vervoersbudget;
  • het ondersteunt plaatsonafhankelijk werken.

Veranderen in de keten

Ook stimuleert Atos externe klanten om slim om te gaan met de mobiliteit van bij hen gedetacheerde Atos-medewerkers. Sustainability Manager Leon Emmen: "Klanten willen onze mensen vaak 40 uur per week op locatie hebben. Wij willen dat met hen bespreken. Het grootste verschil kunnen wij maken als we ook in onze keten dingen weten te veranderen.”

Online scan

Wat voegde deelname aan de ICT-Gebruikersgroep Mobiliteit hieraan toe? "We hebben de online scan ingevuld en gesprekken gevoerd. Dat gaf ons beter inzicht in onze mobiliteitsproblematiek. Zo weten we nu dat onze locaties niet ideaal liggen. De bereikbaarheid is slecht zowel met het OV als door files. De volgende vraag is: wat doe je eraan? We hebben als nieuw hoofdkantoor net een bestaand gebouw betrokken. Nieuwbouw is een minder duurzame oplossing. Wij werken op dit moment met onze HR afdeling aan een nieuwe visie over gewenst mobiliteitsgedrag."

Stappenplan en leasedata

De ICT-Gebruikersgroep Mobiliteit leverde een stappenplan op. Hierbij keek het eerst naar slim werken/slimme locaties en dan naar slim reizen. Vervolgens keek men naar slim gebruik van het vervoersmiddel en compensatie. Lees meer op Stappenplan Slimme Mobiliteit. Stichting Mobiliteit.NU bracht de online scan in. Leasewagenleveranciers kunnen de data leveren van het rij- en mobiliteitsgedrag van medewerkers. Bedrijven hoeven daar zelf dus geen extra inspanning voor te leveren.

Slimme mobiliteit = milieu- + financieel voordeel

Kan Emmen een gestructureerde mobiliteitsaanpak aanbevelen? "Zeker. Want het mes snijdt aan twee kanten. Minder vervoersbewegingen en stroomverbruik is goed voor het milieu. Daarnaast is het ook goed voor de liquiditeit van het bedrijf. Het scheelt geld. Dat moet ook. Want behalve dat we graag duurzaam zijn, zijn we wel gewoon een business."

Dit project startte vanuit de Meerjarenafspraak energie-efficiëntie (MJA). Het is een initiatief van de ICT-branche met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Meer informatie

Service menu right