Bewonerswensen centraal bij renovatie en verduurzaming

Meer artikelen
Lindehove voorgevel na renovatie

Als je iets doet, dan moet je het goed doen. Dat is het motto van VvE De Lindenhove in Apeldoorn. Het begon met het idee om iets aan de uitstraling van het appartementencomplex te doen. Het resultaat is een plan om het hele complex te verduurzamen.

Het Apeldoorns appartementencomplex De Lindenhove bestaat uit 180 appartementen uit de jaren 70 en was aan onderhoud toe. De VvE onderzocht onder meer de bewonerswensen.  De wensen varieerden van energiebesparing tot geen last meer van verkeer. De wensen vormden het fundament voor alle maatregelen, vertelt VvE-voorzitter Ton Baas.

Procesondersteuning

Procesbegeleiders Felix van Gemen en Niels Sijpheer hielpen het bestuur. Van Gemen: "Wij zorgden ervoor dat ze over voldoende kennis en inzicht beschikte op zowel technisch, bouwkundig als financieel vlak. Voor onafhankelijk advies kocht het bestuur externe adviseurs in. Het VvE-bestuur is daardoor altijd in de lead geweest, en zo hoort het ook!"

Besluitvormingsproces

Uitgangspunt was dat de woonlasten voor de bewoners niet mochten stijgen. Baas: "Dat kon alleen door alles ineens aan te pakken. Met losse maatregelen zou het effect moeilijk te voorspellen zijn". Daarom stemde de VvE, met maar liefst 98 procent van de stemmen, voor het plan.

Optimale isolatie

De VvE verwacht jaarlijks 170.000 m3 minder gas te verbruiken en 75 procent minder kwijt te zijn aan onderhoud. Dak, vloer, gevels en kozijnen worden geïsoleerd en er komt een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW). Ook krijgen alle appartementen triple glas en nieuwe balkons tegen de tocht.

Subsidie energiebesparing eigen huis

In totaal kosten de energiebesparingsmaatregelen € 8,5 miljoen euro. De VvE financiert dit met verschillende leningen en een subsidie. Van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ontving de VvE een Subsidie energiebesparing eigen huis van € 908.915. Deze subsidie is bedoeld voor VvE’s die energie willen besparen.

Zeer Energiezuinig Pakket

Onderdeel van de subsidie is een aanvraag voor het Zeer Energiezuinig Pakket. Als de VvE na renovatie aan alle eisen (zoals luchtdichtheidswaarde) voldoet, ontvangt zij de extra bonus van € 4.000 per koopappartement. "Omdat we een van de eersten waren, was het beoordelingsproces voor alle partijen nieuw", vertelt Baas. "Gelukkig dacht RVO.nl goed mee en kwam het positieve oordeel voor de VvE op tijd."

Naar verwachting zijn de werkzaamheden rond de jaarwisseling afgerond. Baas: "Het belangrijkste is dat het goed gebeurt. Zodat we met wat er dan staat, weer minimaal 30 jaar vooruit kunnen!"

Ook verduurzamen?

VvE De Lindenhove geeft 3 tips voor een succesvol resultaat:
  • Start met de bewonerswensen
  • Zorg voor goed verwachtingsmanagement
  • Laat je niet door enthousiasme meeslepen. Het goed en rustig doorlopen van het proces heeft er bij ons toe geleid dat we uiteindelijk zeer breed draagvlak hadden en een prachtige betaalbare oplossing.

Meer weten over subsidie?

Service menu right