Bierbrouwende monniken zuiveren afvalwater in tropische kas

Meer artikelen
Inzegening abdij Koningshoeve

De broeders van de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven brouwen bieren van La Trappe Trappist een flink stuk duurzamer. Dit dankzij de nieuwe waterzuivering: de Biomakerij. Deze plantenkas zuivert het afvalwater van de abdij.

Stapsgewijs werken de monniken toe naar hergebruik van drinkwater in het brouwproces.

Bidden en betere wereld

Broeder Isaac is als prior de zakelijk leider van de abdij in Berkel-Enschot. Samen met István Koller van Waterschap De Dommel is hij de drijvende kracht achter de Biomakerij.

Het project is innig verbonden met de spiritualiteit van de trappisten, zegt de prior: "We gaan 7 keer per dag naar de kerk om God te prijzen om zijn schepping. Dan kunnen we niet even later vrolijk doorgaan met vervuilen."

Wisselwerking water en wortels

In de grote, tropische plantenkas hangen de wortels van planten in het afvalwater. De wisselwerking tussen micro-organismen in het water en op de wortels zorgt voor de zuivering. De ingebruikname van de Biomakerij gaat stapsgewijs. Als de kwaliteit van het water hoog genoeg is, loost de brouwerij het op het landgoed. Als irrigatie, want de Brabantse zandgronden verdrogen snel.

De volgende fase is de productie van drinkbaar water. Het grondwater in de bieren komt uit een diepere aardlaag.

Maar het drinkbare afvalwater kan hergebruikt worden in het brouwproces. Bijvoorbeeld in de wasmachine van de flessen. De abdij streeft naar 100% circulair ondernemen. Ook wil ze in de toekomst volledig CO2- en energieneutraal werken.

Afvalwater als businessmodel

Waterschap De Dommel fungeert als intermediair tussen de abdij en medeoverheden, omgevingsdiensten en gemeenten. Dat gebeurt helemaal belangeloos, zegt watergraaf Peter Glas: "Strikt genomen lopen we zelfs inkomsten mis door de Biomakerij. Vroeger betaalden de monniken ons om hun water te reinigen: nu gaan ze het zelf doen."

Toch steunt het Waterschap zulke initiatieven, omdat het verwacht dat afvalwater in de toekomst een grondstof wordt. "Er zit veel waardevols in, zoals organisch materiaal, waar biogas van te maken valt, of dat om te zetten is naar elektriciteit en warmte. Misschien wordt afvalwater over 20 jaar wel een businessmodel, waarvoor lozers geen geld betalen, maar krijgen!"

Voordelige groenlening RVO.nl

Iedereen moet volgens Glas in beweging komen om experimenten met circulair ondernemen een kans te geven. De watergraaf ziet daarom graag een ondernemende houding bij de overheid. Hij is dan ook te spreken over het groenverklaringcertificaat dat RVO.nl gaf voor deze innovatie. Hierdoor kon Abdij Koningshoeven bij ING een voordelige groenlening afsluiten.

Meer weten?

Service menu right