Biologische quinoa goed voor de landbouwsector in Bolivia

Meer artikelen
Quinoa-boeren in Bolivia

Het bedrijf Sindan Organic SRL handelde in Bolivia jarenlang in biologische quinoa. De quinoa werd toen nog deels handmatig bewerkt en voldeed daarmee niet altijd aan de steeds hogere eisen van de Europese markt.

Om verandering in deze situatie aan te brengen, startte Sindan Organic SRL in 2014, samen met zijn Duitse partner Delphi Organic GmbH en met behulp van het PSI-programma, een project om de quinoaproductie in Bolivia te verbeteren.

Gecertificeerd

De joint venture Sindelphi werd opgericht en binnen een jaar was een professionele verwerkingslijn opgezet. Ook is Sindelphi inmiddels internationaal gecertificeerd op het gebied van voedselveiligheid (HACCP, ISO 22000, ISO 9001), fair trade en biologische productie. Het aantal medewerkers is gestegen naar 18 en het bedrijf zal verder groeien naarmate de vraag naar biologische quinoa wereldwijd toeneemt. Al meer dan 200 lokale boeren hebben een training gevolgd in het effectief en efficiënt verbouwen van biologische quinoa. Deze kennis leidt tot een hogere productie en quinoa van betere kwaliteit waardoor het inkomen van de boeren stijgt.  

Quinoaprogramma CBI

Sindan Organic is ook aangesloten bij het Quinoaprogramma van CBI. Dit programma is opgezet om de quinoa geteeld op de Boliviaanse zoutvlaktes te vermarkten als 'Quinoa Real', een quinoa van hoge kwaliteit. Belangrijk is dat de quinoa goed traceerbaar is. Sindan Organic slaagt hierin dankzij een goed managementsysteem en is hiermee een voorbeeld voor de Boliviaanse quinoasector.

Onafhankelijk laboratorium

Daarnaast heeft dit project nog een belangrijke resultaat geboekt voor de gehele landbouwsector. Onlangs hebben de projectpartners een groot onafhankelijk laboratorium geopend. Hier kunnen boeren de voedingswaarde laten analyseren of de quinoa onderzoeken op resten van bestrijdingsmiddellen en andere chemicaliën, schimmels en bacteriën. Voorheen waren Boliviaanse producenten afhankelijk van buitenlandse laboratoria. Dankzij een plaatselijk (binnenkort ISO17025 gecertificeerd) laboratorium kunnen exporteurs hun containers 3 tot 4 weken eerder leveren aan hun klanten en krijgen ze sneller betaald.

Private Sector Investeringsprogramma (PSI)

Het PSI-programma is in 2014 beëindigd. Voor investeringen in ontwikkelingslanden kunnen Nederlandse bedrijven tegenwoordig voor financiering terecht bij het Dutch Good Growth Fund (DGGF).

Service menu right