Bioness vindt zakenpartners in Qatar

Meer artikelen
Praktijkverhaal Bioness header

Veel Golfstaten hebben ambitieuze investeringsplannen voor de gezondheidszorg. In landen als Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten verrijzen state-of-the-art ziekenhuizen en de komende jaren zit er voor miljarden euro’s aan projecten in de pijplijn. Daarbij bestaat veel interesse voor medische innovaties uit Nederland. Zoals neurorevalidatie van Bioness.

De medische industrie in Nederland is klein in vergelijking tot landen als Duitsland, Japan en de Verenigde Staten, maar Nederland is wel koploper op het gebied van research en development. Er zijn veel Nederlandse bedrijven die in een bepaalde niche heel interessante producten maken.

Bioness is zo’n bedrijf. "We helpen mensen met revalideren na een beroerte, bij MS of hersenletsel na een ongeluk", vertelt directeur Cees Zuiderwijk. "De aansturing vanuit de hersenen werkt dan niet meer goed en mensen struikelen omdat ze bijvoorbeeld een sleepvoet hebben. Wij hebben daarvoor technologie ontwikkeld, waarbij elektroden de zenuwen prikkelen die nodig zijn om een voet of ander lichaamsdeel weer te activeren. Neurorevalidatie geeft mensen hun vrijheid terug en bij sommige patiënten is er zelfs sprake van herstel."

Loper uitleggen

"In de Golfstaten is veel interesse in medische innovaties. Sinds 2011 worden er miljarden geïnvesteerd om de medische infrastructuur te verbeteren", vertelt Jalal Dahham van de Nederlandse ambassade in Qatar. "Voorheen weken veel Qatari namelijk uit naar ziekenhuizen in West-Europa en de Verenigde Staten. Visie 2030 moet daar verandering in brengen en ervoor zorgen dat mensen in Qatar toegang hebben tot goede gezondheidszorg."

Advies, projectontwikkeling en innovaties uit het buitenland zijn daarbij zeer welkom. Mits goed geïntroduceerd, want Arabieren willen weten met wie ze zaken doen en hechten belang aan duurzame relaties.

"Er liggen dus kansen, maar het is zaak die zorgvuldig voor te bereiden", zegt Mansour Abader van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). "Om je te oriënteren op een markt kun je terecht bij RVO.nl en het netwerk van ambassades en consulaten. De overheid helpt om ter plaatse de loper uit te leggen. Wij kennen het land en de zakencultuur en als een ambassademedewerker namens jou lokale ondernemers belt, gaan er deuren voor je open."

Nauwkeurig profiel

Zuiderwijk heeft dat ook zo ervaren. Als business development manager voor Europa, het Midden-Oosten, Afrika en India heeft hij veel internationale contacten en internationale ervaring.

"Mijn contacten in Qatar bleken echter verouderd, dus ik belde meteen Jalal Dahham van de Nederlandse ambassade. Hij raadde mij aan om eerst contact op te nemen met RVO.nl. Samen stelden we een uitgebreid profiel op, waarin de 'unique selling points' van Bioness scherp geformuleerd werden. Want, zo adviseerde Abader, hoe beter ik aangeef naar wat voor partners Bioness op zoek is, hoe beter de match zal zijn."

Eerste orders getekend

"Die voorspelling kwam uit, want ik kreeg een longlist van bedrijven terug", vervolgt Zuiderwijk. "Dat waren er nog te veel, dus om te beginnen heb ik alle niet-revalidatiebedrijven weggestreept en de andere bedrijven een vragenlijst voorgelegd. Daaruit kwamen 6 interessante partijen, die door Dahham zijn geïnterviewd. Daarvan kreeg ik binnen een aantal weken een uitgebreid rapport. De eerste ontmoeting met deze bedrijven vond plaats via Skype en ik heb er toen 3 geselecteerd die ik wilde bezoeken. Ik reisde af naar Qatar en 1 bedrijf had zich zo goed voorbereid op samenwerking met Bioness dat het conceptcontract ter plekke is getekend. Inmiddels hebben we al 2 flinke orders binnen en treffen we voorbereidingen om mee te doen aan 2 tenders. Als je weet wat je wilt, kan het heel snel gaan."

Brede blik

Het belangrijkste van een nieuwe markt aanboren en zakenpartners vinden, is een brede blik houden.

Zuiderwijk: "Denk nooit dat je de wijsheid in pacht hebt, maar maak gebruik van de kennis van anderen. Van RVO.nl, van ambassades, maar ook van andere ondernemers. Samen optrekken, ook via publiek-private partnerschappen, onder leiding van de Task Force Health Care. Zelf vind ik het bovendien heel waardevol om mee te gaan op handelsmissie. In april 2017 gaat minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Sport en Welzijn naar de Verenigde Arabische Emiraten. Ik ben er zeker bij. En vanzelfsprekend ga ik aansluitend nog even naar Qatar."

Zakenpartners vinden, iets voor u?

Wilt u ook ondernemen in de Golfstaten? Vraag hiervoor hulp bij adviseurs van RVO.nl. Kansen liggen er op alle fronten: van medische gebouwen en apparatuur tot menskracht en kennis.

Service menu right