Service menu right

BMT opent Australische fabriek door overheidsgarantie

Meer artikelen

Best Mercury Technology (BMT) scheidt en verwerkt wereldwijd afval, vooral uit de gasindustrie. Dit doen zij op een milieuvriendelijke manier. In opkomend gasland Australië heeft het Nederlands bedrijf in december 2019 een nieuwe fabriek geopend. Dit lukte door een garantiestelling van het Dutch Trade and Investment Fund (DTIF).

Bij gaswinning komt soms ongewenst materiaal mee uit de bodem. Het kan gaan om natuurlijk radioactief materiaal of kwik. Door vacuümdestillatie en met extractiemiddelen weet BMT het kwik te scheiden van de verschillende soorten afval. Daarna kan het op een veilige en milieuvriendelijke manier worden verwerkt. Het bedrijf vervoert het afval zo min mogelijk om risico's van milieuvervuiling te beperken. Zo heeft BMT een fabriek opgezet bij het Australische Perth om vervoer en de bijbehorende risico's te minimaliseren.

Geen lokale investeerder

In Australië liggen grote gasvelden. De exploitatie ervan staat nog in de kinderschoenen. Logisch dus dat BMT zich ging richten op het uitgestrekte land. Het bedrijf onderzocht de mogelijkheden en de vooruitzichten waren positief. Het moest wel een investeerder vinden voor de bouw van de fabriek. "In Australië lukte dat niet", zegt Martine den Hoed, Finance Manager BMT International. "Onze naam en ons werkveld was onbekend."

Garantie beperkt risico

Uiteindelijk was de huisbankier van BMT bereid een financiering te verstrekken voor deze internationale investering. "De bank vond de investering best spannend", zegt Den Hoed. De bank verwees BMT naar DTIF. Het fonds zou een garantie kunnen afgeven op de financiering van de bank. "Daarmee werd het risico voor de bank in één klap acceptabel."

Garantiestelling binnen halfjaar

In het voorjaar vroeg BMT de garantiestelling aan. In september was het rond. "We hebben daarvoor niet meer papierwerk hoeven doen dan voor een financieringstraject bij een bank", zegt Den Hoed. "Het was fijn dat uitvoerder RVO.nl heel benaderbaar was voor de vragen die we tussendoor hadden. DTIF doet dit echt in het belang van het Nederlands bedrijfsleven. En het werkt. Zonder de garantiestelling was de fabriek bij Perth er waarschijnlijk nooit gekomen."

Meer weten?

Met deze DTIF-financiering maakt de overheid het voor BMT Mercury mogelijk om internationaal zaken te doen. Zij dragen daardoor direct bij aan Nederlandse werkgelegenheid.

Wilt u zakendoen in het buitenland? En heeft u moeite om de financiering rond te krijgen? Het Dutch Trade and Investment Fund (DTIF) biedt leningen, garanties en exportfinanciering. Zo komt u snel een stap verder met uw internationale plannen.