Campings en vakantieparken verwarmen met biomassa

Meer artikelen
Houtpellets - header

Campings en vakantieparken die hun warmtevraag willen verduurzamen hebben hiervoor verschillende mogelijkheden. Het gebruik van houtige biomassa in speciale biomassaketels blijkt populair.

"De goedkeurende blik van vakantiegasten, als ze de duurzame biomassaketel aan het werk zien." Dan weet je meteen waar je het voor doet, zeggen Henk Eissens, eigenaar van camping de Blauwe Haan in het Drentse Uffelte en Wim van de Bor, technisch manager bij vakantiepark Ackersate in Voorthuizen.

Biomassaketel

Eissens: "Onze biomassaketel is mooi zichtbaar met twee openslaande deuren met glas, en een mooi geverfde vloer en strakke wanden. Regelmatig vragen gasten hoe het allemaal werkt." Dat merkt Van de Bor ook: "Soms vraagt een gast wel eens wat er zich afspeelt in het gebouwtje waar de ketel staat. Dan neem ik ze even mee naar binnen om het te laten zien. Ik merk dan dat gasten het echt waarderen dat we zo duurzaam bezig zijn."

Soorten biomassa

Biomassa komt in verschillende varianten. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld kiezen uit houtchips, houtblokken of duurzame houtpellets. Bij Ackersate en de Blauwe Haan is gekozen voor houtpellets. Voor het gemak, zo blijkt: een vrachtwagen komt een à twee keer per jaar langs om de silo vol pellets te blazen en wat resteert is een paar emmers as. "Het rendement van goede pellets met een goede ketel is geweldig.", zegt Eissens.

Duurzaam alternatief

De Blauwe Haan en Ackersate horen bij het groeiend aantal vakantieparken dat de fossiele energievoorziening inruilt voor een duurzaam alternatief. De juiste duurzame oplossing is bijna altijd maatwerk, zegt Remco Gras, adviseur duurzame energie bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). "Bij een inventarisatie van de mogelijkheden doet een ondernemer er goed aan om eerst in de buurt te kijken. Is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om restwarmte van een naburig bedrijf te gebruiken? Of is er een agrariër die biogas inde aanbieding heeft?"

Terugverdientijd

Terugverdientijden van biomassaketels lopen uiteen. Veel hangt af van de oude situatie. Was er eerst sprake van een propaantank, dan verdient een duurzame ketel zich redelijk snel terug (ongeveer 8 jaar). Bij de vervanging van aardgas duurt dit wat langer. Het verschil komt door de hogere prijs van propaan. Uit recent onderzoek van RVO.nl blijkt dat er nog duizenden recreatielocaties zijn waar een propaantank het werk doet.

Subsidies

RVO.nl maakt de overstap financieel een stuk aantrekkelijker door het aanbieden van verschillende subsidies. Bij vermogens minder dan 500 kW is de ondernemer aangewezen op de ISDE-regeling (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Bij grotere installaties (> 500kW) kan er een beroep worden gedaan op de SDE+-regeling (Stimulering Duurzame Energieproductie).

Meer weten?

 

Service menu right