Service menu right

Cashewnoten lokaal gekraakt

Meer artikelen

Cashewnoten zijn er in overvloed in Benin en Burkina Faso. Maar slechts 10 procent van alle cashewnoten verwerken deze West-Afrikaanse landen zelf. De rest gaat rauw naar de buitenlandse markt, waar de noten pas écht waarde krijgen. Terwijl met de juiste ondersteuning die verwerking ook prima lokaal kan.

Hoe vergroot je de lokale verwerking van cashewnoten? Anatrans, de grootste cashewverwerker in Burkina Faso, ziet dat nog steeds het grootste gedeelte van de cashew onverwerkt naar Azië wordt geëxporteerd. Om daar verandering in te brengen, zocht zij samenwerking met de stichting Woord en Daad, enkele lokale ngo’s en lokale publieke partijen, in een publiek-privaat partnerschap (PPP).

Training en werkgelegenheid

Cracking the Nut is de toepasselijke naam van het project dat Anatrans startte. Om stevig te concurreren met de buitenlandse markt, moeten de kosten van het lokale verwerkingsproces laag zijn en de kwaliteit van de noten hoog. Daarom krijgen de boeren training. Ze leren onder andere hoe ze hun boomgaard het best onderhouden en hun oogst vergroten. En hoe ze de relatie met hun coöperatie en de fabriek kunnen verbeteren.

Het pellen en sorteren van de cashewnoten betekent werk voor meer dan 2.000 lokale mensen, van wie 85% vrouw is. En hoe meer cashewnoten lokaal verwerkt worden, hoe meer werk er ontstaat. De cashewboeren kunnen dankzij Cracking the Nut meer geld voor hun product vragen. Hun noten zijn van hogere kwaliteit én zijn sinds kort biologisch gecertificeerd.

Lokaal is waardevol

De samenwerkende partijen binnen Cracking the Nut zorgen voor de ene helft van de investeringen. De andere helft komt via de Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid (FDOV), een subsidieregeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Cracking the nut stimuleert lokaal ondernemerschap en creëert werkgelegenheid voor de lokale bevolking.

Ook de politiek in beide landen ziet in wat lokaal ondernemen oplevert. Daarom heft de overheid nu een exporttarief op rauwe onbewerkte cashewnoten. Hiermee geven deze overheden de lokale verwerking van cashewnoten een extra boost.

Meer informatie

Wilt u ook via een publiek-privaat partnerschap bijdragen aan duurzame doelen in ontwikkelingslanden? De FDOV-regeling is inmiddels gesloten, maar u kunt wel ondersteuning krijgen via de SDG Partnerschapfaciliteit (SDGP). Dien uw concept-note in vóór 1 oktober 2019, en uw aanvraag uiterlijk op 16 december 2019.