Circulaire bouw leidt tot klimaatneutrale wijk | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Circulaire bouw leidt tot klimaatneutrale wijk

Meer artikelen

In Amsterdam Nieuw-West ontwikkelt een consortium met onder meer Eigen Haard en ERA Contour de klimaatneutrale wijk Stadstuin Overtoom. Hier maken 360 verouderde portieketagewoningen plaats voor 480 nieuwbouwappartementen. Sloop en nieuwbouw gebeurt volgens het concept Co-Green.

Stadstuin Overtoom is onderdeel van de herstructurering van de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld. “Destijds een van de Vogelaarwijken, inmiddels een opkomende buurt”, zegt Jurgen van de Laarschot, vastgoedontwikkelaar bij woningcorporatie Eigen Haard. Het project bestaat uit zes wooncomplexen, die een mix zijn van koop- en huurwoningen in de sociale en vrije sector.

98% hergebruik

De woningcorporatie koos voor een circulaire aanpak. Van de Laarschot: “We hergebruiken maar liefst 98% van het sloopmateriaal, waarvan 30% in Stadstuin Overtoom. Op asbest- en teerhoudende materialen na kunnen we alles opnieuw gebruiken. Bakstenen worden deels verwerkt in nieuwe bakstenen. Beton wordt hergebruikt voor de bouwkundige constructie en kalkzandsteen gaat terug naar de fabriek.”

Eerst ontmantelen, daarna slopen

Volgens Van de Laarschot is het scheiden van sloopmateriaal een belangrijk onderdeel als je circulair wilt bouwen. “Je moet een gebouw stap voor stap ontmantelen. Nog te vaak gaat gelijk de kogel erin en belandt veel materiaal op de stort. Dat is deels te wijten aan onwetendheid en deels aan angst. Leveranciers vrezen voor garantie op de kwaliteit bij hergebruik van oude materialen. Daarom gingen we voor Stadstuin Overtoom in gesprek met leveranciers van bouwmaterialen en maakten duidelijke afspraken. Als je investeert in een langetermijnrelatie komt het vertrouwen vanzelf. Ketensamenwerking is een van de doelstellingen van ons concept Co-Green.”

Co-Green

Eigen Haard initieerde samen met ontwikkelaar en bouwer ERA Contour, architect KOW en sloopbedrijf Oranje het concept Co-Green. “Een repeteerbaar concept, waarin we de markt uitdagen tot de meest duurzame, innovatieve oplossingen voor slopen, bouwen en bewonen”, aldus Van de Laarschot. “Door samen te werken en af te stappen van bestaande bouwprocessen geloven we dat je zo tot klimaatneutrale en duurzaam gerealiseerde woningen kunt komen. Zonder extra kosten voor bewoners.”

Circulair begint met een vraag

“De maatschappelijke verantwoordelijkheid voor circulair bouwen ligt op dit moment bij een ontwikkelende partij”, vervolgt Van de Laarschot. “Als er geen vraag is, ook geen circulaire aanpak. Als woningcorporatie zien wij het als onze taak om die vraag te formuleren en de keten in gang te zetten. De ambitie tot circulariteit moet bij de professional liggen, want bewoners vragen er nog niet om. Zij willen enkel een comfortabele woning met zo laag mogelijke kosten. Onze ambitie is om circulariteit en energiegebruik te combineren. Door hergebruik van materialen en met energiezuinige installaties hebben we met Stadstuin Overtoom al een goed begin gemaakt.”

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.