Circular Industries doet wat volgens anderen eigenlijk niet kan | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Circular Industries doet wat volgens anderen eigenlijk niet kan

Meer artikelen

De circulaire economie is hot. Maar dat betekent niet dat het ook gemakkelijk is om een circulaire onderneming op te zetten. Integendeel: het is vaak behoorlijk ingewikkeld om de financiering rond te krijgen, omdat financiers nog weinig ervaring hebben met circulaire ondernemingen. "Je hebt een lange adem nodig, maar het kan wel", weet ondernemer Niels Wagemaker uit eigen ervaring.

Wagemaker is een van de oprichters van Circular Industries. Als de financiering rondkomt, komt de eerste fabriek van deze startup in het havengebied van Amsterdam. In die fabriek gaat het bedrijf zoveel mogelijk grondstoffen herwinnen uit afgedankte printplaten, een van de meest complexe afvalstromen. "Wij doen dat waarvan anderen eigenlijk zeggen dat het niet kan, of te moeilijk is", aldus Wagemaker.

Van printplaat naar zeldzame metalen

"Uit 12.000 ton printplaten per jaar kunnen wij onder andere 3.000 ton metalen terugwinnen. Zonder daarbij het milieu te belasten." Een belangrijk doel van Circular Industries is het beschikbaar maken van deze metalen voor de Europese maakindustrie. Die is op dit moment nog bijna volledig afhankelijk van China, de meest dominante grondstoffenproducent. "Het is voor Nederland en Europa belangrijk om hierin meer zelfvoorzienend te worden."

Financiering is moeilijk, wel mogelijk

Wagemakers stelt dat in Europa nauwelijks voor de maakindustrie kritische metalen worden teruggewonnen. Als de fabriek in Amsterdam er komt, is het ’s werelds eerste fabriek die zich focust op de productie van deze metalen.

"Je zou denken dat de financiering zo geregeld is, maar door het circulaire karakter van je bedrijf kunnen financiers je niet vergelijken met anderen. De banken willen pas meedoen na harde toezeggingen van private investeerders en de private investeerders willen eerst harde toezeggingen van de banken. Je zit dan vast in een impasse."

Zo helpt het Versnellingshuis Nederland circulair!

Met het doorbreken van die financieringsimpasse, heeft het Versnellingshuis: Nederland circulair! Wagemaker geholpen. Het Versnellingshuis organiseerde voor Circulair Industries een versnellingstafel waarbij het bedrijf in één keer met alle potentiële financiers om tafel ging.

Toen werd direct duidelijk - voor alle partijen - dat ook alle anderen serieus waren. Wagemaker: "Daarmee werd de impasse doorbroken." Het Versnellingshuis helpt ook op andere manieren: "Het maakt ontzettend uit dat er een groot netwerk van betrouwbare instanties achter het Versnellingshuis zit. Wij zijn een onbekende partij voor financiers, maar als zij horen dat MVO Nederland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ook betrokken zijn, dan wekt dat vertrouwen."

Werken aan de toekomst

Daarnaast opent het Versnellingshuis deuren: “We zijn bijvoorbeeld uitgenodigd bij het ministerie en bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om uit te leggen waar nou de gaten zitten in de financieringsmogelijkheden.” Zo hoopt Wagemaker dat de financiering voor toekomstige circulaire initiatieven gemakkelijker wordt.

Hulp nodig?

Het Versnellingshuis: Nederland Circulair! helpt ondernemers en coalities van ondernemers met het ontwikkelen en opschalen van hun circulaire initiatieven. Het Versnellingshuis is een initiatief van: het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNO-NCW/MKB-Nederland en Nederland circulair! (met name MVO Nederland en Het Groene Brein).

Heeft u ook een circulaire vraag of initiatief?

Kijk op www.versnellingshuisce.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.