Corona: schoon drinkwater in Cebu tijdens lockdown | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Corona: schoon drinkwater in Cebu tijdens lockdown

Meer artikelen

In het Filipijnse Cebu krijgen tienduizenden mensen voor het eerst aansluiting op schoon drinkwater. Maar het coronavirus zorgt voor onverwachte risico's bij de uitvoering van het project. De projectpartners doen er alles aan om de risico's te verminderen, en zoveel mogelijk mensen te bereiken met schoon drinkwater.

Update: 21 oktober 2020: link naar tijdschrift Water Governance toegevoegd.

Cebu is met miljoenen inwoners de 2e metropool van de Filipijnen. Er zijn verschillende sloppenwijken waar toegang tot schoon drinkwater een ongekende luxe is. In 2015 startte een project om die situatie te verbeteren.

Het Nederlandse waterbedrijf VEI heeft de leiding over het publiek-private partnerschap (PPP) project. Het Fonds Duurzaam Water (FDW) ondersteunt het project. VEI is een samenwerkingsverband van 6 van de 10 waterbedrijven in Nederland.

Drinkwater voor 80.000 mensen

Meerdere partners werken samen in dit PPP-project. VEI levert technische hulp aan het lokale waterbedrijf MCWD (Metro Cebu Water District) om het distributienetwerk uit te breiden naar armere wijken. Daarmee krijgen 65.000 kwetsbare mensen veilig en duurzaam toegang tot drinkwater. De Franse ngo Eau et Vie zorgt dat nog eens 15.000 arme mensen in sloppenwijken water van MCDW krijgen. En het Rode Kruis heeft een speciaal programma om sloppenwijken weerbaarder te maken bij rampen.

Problemen door lockdown

"We zitten in de laatste fase van het project en verwachten alle doelen te halen" vertelt projectmanager Patrick Egan van VEI. Maar sinds eind maart heeft Cebu te maken met een lockdown vanwege het coronavirus. Egan: "Die duurt tot 31 mei. Daarna worden de lockdownmaatregelen of met 2 weken verlengd, of versoepeld. Bij versoepeling zullen veel winkels en bedrijven weer opengaan, en kunnen de geplande bouwwerkzaamheden doorgaan."

De lockdown is een ramp voor mensen die afhankelijk zijn van hun dagelijks inkomen, legt Patrick Egan uit. Ze verdienen niets als ze thuis zitten en hebben geen spaargeld, vertelt hij. Egan legt uit dat De Wereldbank verwacht dat wereldwijd 20% minder geld door familie vanuit het buitenland naar huis wordt gestuurd. Daardoor wordt ook deze bron van inkomsten minder.

Egan: "Veel mensen kunnen de waterkosten niet betalen die Eau et Vie dagelijks int. Dat vergroot het risico op slechte hygienische omstandigheden en financiƫle problemen voor Eau et Vie."

Gratis water

Egan heeft besloten langer in Cebu te blijven. "Door de coronacrisis moeten we het project flink bijsturen. Zo geven we in april en mei het water gratis aan de inwoners. Ook vragen we MCWD het water nu niet in rekening te brengen bij Eau et Vie." MCWD gebruikt tankwagens om gratis water uit te delen aan mensen in afgelegen gebieden.

Egan heeft nog noodbudget en wil een deel van de FDW-middelen anders gebruiken. "Het gaat onder meer om persoonlijke beschermingsmiddelen voor medewerkers van het Rode Kruis. Zo kunnen zij hun werk in de sloppenwijken blijven doen." Daarnaast heeft VEI mobiele faciliteiten neergezet waar mensen hun handen kunnen wassen. Egan: "RVO begrijpt die veranderende situatie goed. Het contact met hen is open en de lijnen zijn kort. Precies wat we nu nodig hebben."

Lees het uitgebreide artikel over dit project op pagina 66-69 in het tijdschrift Water Governance (pdf).

Fonds Duurzaam Water (FDW)

Met het Fonds Duurzaam Water (FDW) stimuleert Rijksdienst van Ondernemend Nederland in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken publiek-private samenwerking in de watersector.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.