De digitale kloof overbruggen in Mombasa | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

De digitale kloof overbruggen in Mombasa

Meer artikelen

Jonge Kenianen die zich ontwikkelen tot technologie-ondernemer. In de Keniaanse havenstad Mombasa wordt die kans gegrepen via Boost.

Boost is een samenwerking tussen Close the Gap Kenya, de Keniaanse overheidsorganisatie National Industrial Training Authority (NITA), en de Nederlandse partijen MDF, Crosswise Works en Goodup. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt Boost vanuit de SDG Partnerschapsfaciliteit.

De digitale kloof overbruggen

In Kenia is er een flinke digitale kloof. Slechts 6 tot 8% van de bevolking heeft toegang tot een computer in hun huishouden. Dat komt door hoge kosten, beperkte kennis en infrastructuur.

Het Boost-programma wil helpen om die kloof te overbruggen. De deelnemers aan het programma knappen Europese, tweedehands computers van hoge kwaliteit op. Die worden vervolgens gebruikt in Keniaanse ziekenhuizen, scholen en overheidsinstellingen.

Computers redden van de afvalberg

Initiatiefnemer Vanden Eynde richtte bijna 20 jaar geleden Close the Gap op. De sociale onderneming knapt vrijwel nieuwe elektronische apparaten uit Nederland en België op en stelt deze beschikbaar aan bedrijven en overheid in ontwikkelingslanden. Het werk van Close the Gap slaat 2 vliegen in één klap: het overbrugt de digitale kloof en redt computers van de afvalberg.

Om meer impact te kunnen maken in Kenia is Close the Gap een partnerschap aangegaan onder de SDG Partnerschapsfaciliteit. Het Boost-programma in Mombasa dat daaruit ontstond, bestaat uit 3 pijlers:

  • een fabriek waar de computers uit Nederland en België worden opgeknapt (boost your technology);
  • een kweekvijver voor start-ups die (digitale) oplossingen ontwikkelen voor maatschappelijke problemen (boost your business); en
  • een opleidingscentrum voor kennisopbouw en bewustwording (boost your learning).

Vanden Eynde: "We besteden in het programma extra aandacht aan jonge vrouwen, omdat zij het meest kwetsbaar zijn." Zo werkt het partnerschap bijvoorbeeld samen met bestaande lokale initiatieven die volledig op vrouwen zijn gericht.

Dankzij het SDG-partnerschap zijn er al 30 lokale banen gecreëerd. Door banen te creëren – met name voor jongeren en vrouwen – en economische groei te stimuleren, draagt het Boost programma bij aan Sustainable Development Goal (SDG) 8.

Circulaire economie

Het circulair gebruiken van grondstoffen moet ook in Kenia de norm worden, vindt Vanden Eynde. Het opleidingscentrum is een eerste stap in die richting. Naast training in onderhoud, reparatie en het opknappen van computers, maakt Boost Kenianen bewust van de gevaren van e-waste en hoe dit op een veilige manier verwerkt kan worden.

De computers die nu worden opgeknapt in Mombasa komen voor een groot deel uit Nederland. Op de lange termijn wil Close the Gap deze tweedehands computers uit Kenia halen, door partnerschappen aan te gaan met lokale partijen.

Meer weten over de SDG Partnerschapsfaciliteit?

Wilt u werken aan duurzame oplossingen voor mensen in ontwikkelingslanden? Lees meer over de SDG Partnerschapsfaciliteit, of bekijk onze themapagina over partnerschappen in ontwikkelingslanden.

Bekijk de video 'De digitale kloof overbruggen in Mombasa'.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.