"De EIA stelt ons in staat om te investeren in duurzame technologieën" | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

"De EIA stelt ons in staat om te investeren in duurzame technologieën"

Meer artikelen

Teijin Aramid wil investeren in nieuwe, duurzame technologieën. En dat kunnen ze gaan doen, met behulp van de Energie-investeringsaftrek (EIA). "Deze regeling is voor ons een steuntje in de rug."

Teijin Aramid produceert de Twaron®-vezel, die wordt toegepast als materiaalversteviger. Het zit wereldwijd in veel verschillende producten, zoals kogelwerende vesten en autobanden.
 
Het bedrijf heeft fabrieken in Delfzijl, Emmen en Arnhem en investeert in haar productiefaciliteiten om meer eindproduct te maken. Daarom zijn er op dit moment werkzaamheden gaande om de fabrieken in Delfzijl en Emmen uit te breiden.

Duurzaam uitbreiden

Omdat ze tijdens hun uitbreidingsproject investeren in duurzame technologieën, kunnen ze gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Johan Holstein, Engineering Manager: "Die technologieën hebben we nog niet eerder getest of beproefd in het veld. Ze brengen hoge investeringskosten met zich mee, terwijl er op papier veel energiewinst in zit. Daarom is de EIA-regeling voor ons een steuntje in de rug."

Van de grondstoffen tot en met het eindgebruik, in elke stap van het proces probeert Teijin Aramid circulair te werk te gaan. Met als uiteindelijk doel een volledig circulaire keten. Daarmee wil het bedrijf bijdragen aan het milieu.

Co-creatie

Bij het aanvragen van de EIA werd Teijin Aramid geholpen door adviesbureau ASBR en door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zelf. Holstein: "RVO dacht actief met ons mee. Er is ook iemand in onze fabrieken geweest om te kijken wat onze plannen zijn en hoe deze passen in de EIA-regeling. Het was echt een co-creatie, dit heeft ons heel erg geholpen." Volgens Holstein is de hulp van RVO belangrijk geweest in het EIA-proces. "Als productiebedrijf hebben wij niet de kennis en ervaring met zulke regelingen. Zoiets is best complex, daarom konden wij de hulp en kennis van RVO goed gebruiken."

Dat is dan ook wat hij andere duurzame ondernemers wil meegeven: "Maak gebruik van de kennis die er bij RVO is. Zij zijn niet alleen een controlerende instantie, ze zijn behulpzaam en meedenkend."

Meer weten?

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.