Service menu right

De wereld veroveren met lokale kruiden

Meer artikelen

Wereldwijd lokaal voedsel toegankelijk maken voor stedelingen. Dat is de ambitie van Hrbs. Oprichters Nina Sickenga, Tessa Duste en Philip van Traa veroverden de Nederlandse markt al met hun servicemodel voor verse kruiden, gewassen en kiemgroenten. Nu heeft Hrbs zijn zinnen gezet op het buitenland. Om precies te zijn: Denemarken en IJsland.

Een aantal jaren geleden kreeg Hrbs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een Starters International Business (SIB) voucher voor individuele coaching. Met een adviseur onderzocht het bedrijf toen de mogelijkheden om naar het buitenland uit te breiden. "Toen was ons bedrijf nog jong en was het eigenlijk nog net te vroeg voor ons. We merkten: dit doen we niet zomaar", vertelt Duste.

Doelen duidelijker krijgen

Sickenga: "Dankzij het coachtraject begonnen we wel uren in te plannen om met onze buitenlandambities aan de slag te gaan. Je wilt toch het maximale uit je tijd met zo'n coach halen. Normaal gesproken ben je druk met je dagelijkse bezigheden en reserveer je die tijd niet zo snel. Het heeft ons geholpen om onze doelen duidelijker te krijgen."

Internationale dromen verwezenlijken

Nu Hrbs volwassener is, hebben Sickenga en Duste het idee dat de tijd rijp is om hun internationale dromen te verwezenlijken. Ze vroegen ons opnieuw om ondersteuning en ontvingen een subsidie voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten (DHI). Daarnaast was Hrbs onlangs een van de winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF).

Via de DHI-subsidie kan het bedrijf de haalbaarheid van buitenlandse investeringen in hun kruidenservice onderzoeken. "En via het Handelsmissiefonds krijgen we een jaar lang hulp om de stap naar het buitenland succesvol te zetten. Zo krijgen we onder andere vliegtickets en advies van experts", legt Sickenga uit.

Een ingang in andere landen

De keuze voor IJsland en Denemarken was voor Hrbs snel gemaakt. "We hadden daar al een ingang", vertelt Sickenga. "In IJsland hebben we een opdracht lopen met ons andere bedrijf, MOSS, een bureau voor groene architectuur. We werken in Reykjavik aan een groene oase voor een Biodome – een overdekte, groene ontmoetingsplaats. De opdrachtgever wilde zich ook op lokale voedselvoorzieningen richten, en vroeg ons opnieuw om hulp."

In Denemarken werd Hrbs benaderd door een groep ondernemers die een Deense franchise van het bedrijf willen opzetten. Sickenga: "Dat is voor ons interessant, want zij kennen de markt daar al. Als je al een ingang hebt in een land, is het makkelijker zakendoen. Het helpt als je contacten hebt, die de cultuur daar kennen."

Stappen zetten naar het buitenland

"We hebben heel actief naar buiten gebracht dat we naar het buitenland willen", vertelt Duste. "Door subsidieaanvragen te doen en mee te doen met het Oranje Handelmissiefonds kunnen we nu stappen zetten. Als we zwijgend hadden rondgekeken, waren we geen stap verder gekomen."

De gesprekken zijn nog jong, maar Sickenga en Duste staan er positief in. Sickenga: "Je kunt er nooit 100% vanuit gaan dat het gaat lukken in het buitenland. En in de tussentijd moeten we er ook voor zorgen dat onze basis in Nederland stabiel blijft. Maar op lange termijn blijft het onze ambitie om lokaal voedsel toegankelijk te maken voor alle stadsbewoners wereldwijd."

Meer informatie

Wilt u meer weten over de regelingen? Bekijk dan onze informatiepagina's over DHI, SIB en OHMF.