Deventer Profielen bespaart resoluut energie | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Deventer Profielen bespaart resoluut energie

Meer artikelen

Een bedrijf is niet zomaar Cradle to Cradle Certifief. Dan is een bedrijf vastberaden om duurzame producten op de markt te brengen. Niet alleen de dichtingsprofielen van het bedrijf Deventer Profielen uit Breda zijn milieubewust, de bedrijfsvoering is dat ook. Energiebesparing blijkt een stevig anker om het duurzame karakter steeds verder te ontwikkelen.

Dat in relatief korte tijd veel duurzame winst kan worden bereikt, blijkt uit het verhaal van Deventer Profielen. Ellis Littooij vertelt: "6 jaar geleden gooiden we onze bedrijfsvoering om. Het was ons duidelijk dat grondstoffen schaarser worden. Hier wilden we milieuvriendelijke antwoorden op vinden. Die vonden we via Cradle to Cradle." Wat dat betekent, licht zij hieronder toe.

Erkende Maatregelenlijst als leidraad

Cradle to Cradle betekent dat een bedrijf zich ook inzet voor een optimaal productieproces. Energieverbruik is een cruciaal aandachtspunt. Ellis vertelt: "Wij kozen ervoor om samen op te trekken met Stichting Stimular. We hebben ons laten adviseren, zodat we er zeker van zijn dat we op het juiste moment de juiste dingen doen. Stimular gebruikt de Erkende Maatregelenlijst van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) als leidraad voor energiebesparing. Handig, want dan weten we dat we ook aan de energiebesparingsplicht voldoen."

Een reflecterend wit dak

De eerste maatregel was meteen een drastische. In 2018 is het zwarte dak van het pand van Deventer Profielen vervangen voor een wit dak. "Het dak reflecteert zonlicht. Het gebouw blijft hierdoor koeler en de temperatuur varieert minder. Overigens maakten we gebruik van een subsidieregeling om het dak te realiseren. Goed om te weten: als een bedrijf in energiezuinige technieken en duurzame energie investeert, dan komt het bedrijf wellicht in aanmerking voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA)."

Mag het licht uit?

Om energie te besparen is ook de verlichting binnen Deventer Profielen aanpakt, zoals:

  • alle tl-verlichting op de werkvloer en in de kantoren is vervangen, er zijn nu bewegingsmelders aangesloten
  • de reclameverlichting is aangepakt en gaat sowieso om 23.00 uur uit, omdat er dan niemand meer langs het gebouw rijdt
  • de drankautomaat heeft zelfs helemaal geen verlichting meer

Greep uit andere maatregelen

En zo zijn er nog veel meer zaken onder handen genomen. "Alle beetjes helpen, en bij energiebesparing moet een bedrijf vooral breed willen kijken", tipt Ellis. "Zo hebben we bijvoorbeeld energiezuinige motoren voor onze extrusielijnen in gebruik. Het continue onderhoud van onze persluchtleidingen bespaart energie. De restwarmte van ons productieproces gebruiken we om het magazijn te verwarmen. Onze leidingen op de productievloer zijn geïsoleerd. En we kiezen bewust jaarlijks onze energieleverancier."

Extra moeite

Het doorvoeren van deze maatregelen klinkt misschien simpel; dat is het niet. Ellis Littooij sluit af met: "Voor elke maatregel hebben we in overleg met onze moedermaatschappij keuzes gemaakt. Die waren niet altijd gemakkelijk, maar als Cradle to Cradle-bedrijf zijn we het aan onze stand verplicht om extra moeite te doen."

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.