Directeur RVO: "Houd buitenlandse contacten warm" | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Directeur RVO: "Houd buitenlandse contacten warm"

Meer artikelen

Handelsmissies gaan toch door, maar dan virtueel. En Nederlandse ondernemers die al over de grens opereren, kunnen met een kickstartvoucher advies inwinnen. RVO ondersteunt ondernemers, óók in coronatijd. Tjerk Opmeer, directeur Internationale Programma's bij RVO, vertelt hier meer over.

Wat is ervoor nodig om internationale ondernemers te ondersteunen? Vanaf het begin van de coronacrisis kwam RVO in actie, samen met verschillende ministeries en partners, om te kijken hoe de grenzen open konden blijven voor goederenvervoer.

"Is het nog steeds slim om afhankelijk te zijn van bepaalde landen? Of is het raadzaam om andere gebieden te verkennen?"

Impulsprogramma voor ondernemers

"Samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben we een impulsprogramma opgesteld voor internationale ondernemers die het door de pandemie moeilijk hebben. Dat programma bestaat onder andere uit kennis en informatie delen, advies geven en het organiseren van digitale handelsmissies en events", vertelt Tjerk.

COVID-19-landenpagina’s

Sinds het begin van de coronacrisis krijgt RVO ontzettend veel vragen. Ondernemers willen weten hoe het precies zit in het land waar ze zakendoen. Tjerk: "Daarom hebben we speciale COVID-19-landenpagina’s gemaakt, onder andere voor de meest populaire landen: Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, China en de Verenigde Staten. We brengen in kaart hoe de COVID-19-situatie eruitziet, welke maatregelen er gelden en of de grenzen nog open zijn."

Het effect van digitale handelsmissies

Daarnaast stonden er handelsmissies op de planning. Met ambassades en ministeries bedachten we hoe deze toch op een virtuele manier kunnen doorgaan. Op 15 juni opende minister Kaag de eerste digitale handelsmissie naar de Verenigde Staten.

"Dat was best spannend. Hoe effectief is zo'n digitale handelsmissie? We hebben er veel van geleerd. Er blijken voordelen aan te zitten. In plaats van een week aaneengesloten op reis te zijn, kun je de missie verspreiden over een langere periode en op meerdere momenten sessies organiseren", vertelt Tjerk. 

Jonge ondernemers doen mee

Een ander voordeel is dat er meer mensen kunnen meedoen. Tjerk: "Waar we normaal gesproken 4 personen zouden uitnodigen, kun je online bijvoorbeeld in gesprek met tientallen collega's van het buitenlandnetwerk." Digitale handelsmissies blijken vooral aan te slaan bij jonge ondernemers met een klein bedrijf.

Elkaar in de ogen kijken

Zodra het weer mogelijk is, gaat RVO digitale handelsmissies combineren met fysieke bijeenkomsten. Voor veel ondernemers en klanten is het prettig om elkaar in de ogen te kijken voordat ze een contract sluiten.

Tjerk: "Als je naar een ver land reist om bedrijven te bezoeken, dan wil je ter plekke ook concrete stappen zetten. Ik kan me voorstellen dat we in de toekomst digitale sessies blijven organiseren voorafgaand aan de handelsmissie, zodat ondernemers die in het vliegtuig stappen zeker weten dat ze hun doelen gaan bereiken."

Kickstartvoucher voor advies

Ook bedrijven die langer in het buitenland opereren, lopen door de coronacrisis tegen zaken aan. Hoe kunnen ze zich herpositioneren op de markt? Wat kunnen ze doen om productieketens te verleggen? En is het slim om zaken te doen in dezelfde markt of is het beter om je te richten op een andere markt?

"Voor ervaren ondernemers lanceerden we de kickstartvoucher, waarmee ondernemers 80% korting krijgen op de inhuur van extern advies", vertelt Tjerk.


100 ondernemers maakten al gebruik van de kickstartvoucher

De economie draait door

"Daarnaast raad ik alle ondernemers aan om contacten met buitenlandse partners warm te houden, ook al werk je vanuit huis. Wees ervan bewust dat de economie doordraait, ondanks de beperkingen. Sluit jezelf niet op binnen 4 muren, maar kijk wat de coronacrisis betekent voor je productieketen."

Nieuwe markten verkennen

Tjerk adviseert ondernemers om ervoor te zorgen dat ze geïnformeerd zijn en nadenken over nieuwe markten: "Is het nog steeds slim om afhankelijk te zijn van bepaalde landen? Of is het raadzaam om andere gebieden te verkennen, zoals het oostelijk deel van de Europese Unie? Misschien iets duurder dan Zuidoost-Azië, maar wellicht biedt het andere voordelen.'

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.