Service menu right

"Door corona moeten we ons waterproject in de Filipijnen flink bijsturen"

Meer artikelen

In het Filipijnse Cebu krijgen tienduizenden mensen voor het eerst aansluiting op schoon drinkwater. Nu het coronavirus ook daar hard toeslaat, komt dit doel in gevaar. Gelukkig weten de projectpartners alle zeilen bij te zetten om het waterproject te redden.

Cebu is met miljoenen inwoners de 2e metropool van de Filipijnen. Er zijn verschillende sloppenwijken waar schoon drinkwater een ongekende luxe is. In 2015 startte een project om daar verbetering in te brengen. Met steun van het Fonds Duurzaam Water (FDW) voert het Nederlandse waterbedrijf VEI de leiding over het project. VEI vertegenwoordigt 6 van de 10 Nederlandse waterbedrijven.

Drinkwater voor 80.000 mensen

VEI helpt het lokale waterbedrijf MCWD (Metro Cebu Water District) om het distributienetwerk uit te breiden naar armere wijken. Daarmee krijgen 65.000 kwetsbare mensen veilig en duurzaam toegang tot drinkwater. De Franse ngo Eau et Vie zorgt dat nog eens 15.000 arme mensen in sloppenwijken water van MCDW krijgen. Daarnaast voert het Rode Kruis een programma uit dat is gericht op schoon water, sanitatie, hygiƫne en maatregelen bij rampen.

Problemen door lockdown

"We zitten in de laatste fase van het project en verwachten alle doelen te halen" vertelt projectmanager Patrick Egan van VEI. "Maar sinds eind maart heeft Cebu te maken met een strikte lockdown vanwege het coronavirus. Dit duurt tot 15 mei. Voor de arme wijken is dat een ramp. De mensen zijn afhankelijk van hun dagelijks werk. Ze verdienen niets als ze thuis zitten en hebben geen spaargeld. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld ook de waterrekening niet betalen die Eau et Vie dagelijks int. Gevolg is dat ook Eau et Vie in financiƫle problemen komt."

Gratis water

Egan heeft besloten langer in Cebu te blijven. "Door de coronacrisis moeten we het project flink bijsturen. Zo geven we in april en mei het water gratis aan de inwoners. Ook vragen we MCWD het water nu niet in rekening te brengen bij Eau et Vie."

Egan heeft nog budget en wil een deel van de FDW-middelen anders inzetten. "Het gaat onder meer om persoonlijke beschermingsmiddelen voor het Rode Kruis. Zo kunnen zij het werk in de sloppenwijken voortzetten." Daarnaast heeft VEI mobiele faciliteiten neergezet om je handen te wassen. Egan: "Fijn is dat RVO die veranderende situatie goed begrijpt. Het contact met hen is open, de lijnen zijn kort. Precies wat we nu nodig hebben."

Fonds Duurzaam Water (FDW)

Met het Fonds Duurzaam Water (FDW) stimuleert Rijksdienst van Ondernemend Nederland in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken publiek-private samenwerking in de watersector.