Draadloos opladen biedt een wereld van mogelijkheden

Meer artikelen
Mobiele telefoon in hand

Johan en Erik Plasmans waren in 2010 het eerste bedrijf in Europa dat zich bezig ging houden met de inductietechnologie voor het opladen van mobiele telefoons. Inmiddels is de mogelijkheid voor draadloos opladen in een honderdtal mobiele telefoons van verschillende fabrikanten ingebouwd.

Plasmans: "Dat heeft onze mogelijkheden enorm vergroot. Met de hulp van Octrooicentrum Nederland hebben we patent aangevraagd voor een specifieke innovatie in de kantooromgeving. We onderzoeken nu de uitbreiding daarvan en de mogelijkheden van nieuwe patenten voor nieuwe innovaties waaraan we werken."

App ontwikkeld

Zens werkt samen met kantoormeubilairfabrikant Ahrend aan een technologische innovatie voor flexwerkplekken. Plasmans: "Vergelijk het met een parkeergarage. Daar staan borden die aangeven hoeveel plekken op welke etage nog beschikbaar zijn. Zo hebben wij dat nu geregeld voor de moderne kantooromgeving. We hebben een app ontwikkeld die samenwerkt met de draadloze oplader. Als je aankomt op kantoor zie je welke flexplekken nog beschikbaar zijn. Zodra je je mobiele telefoon op de draadloze oplader legt, wordt jouw plek gereserveerd."

Nieuwheidsonderzoek

Plasmans: "In 2014 verhuisden we met ons bedrijf naar de High Tech Campus in Eindhoven. Daar verwezen andere bedrijven ons naar Octrooicentrum Nederland. Als onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft dit centrum onderzocht wat er al door anderen was bedacht op dit terrein, zodat we een sterkere octrooiaanvraag konden laten opstellen. Octrooiadviseur Hans Helsloot heeft dat onderzoek voor ons laten uitvoeren. We zijn enorm tevreden. Met de adviezen over de do's & don’ts van de aanvraagprocedure en ondersteuning bij het uitzetten van een tijdpad, heeft Octrooicentrum Nederland ons prima wegwijs gemaakt in de wereld van octrooien."

Mogelijkheden wereldwijd

Het bedrijf van de twee broers is in de afgelopen twee jaar enorm gegroeid. Plasmans: "Waar wifi is, kun je oplaadpunten creëren. De enorme groei die deze technologie doormaakt, biedt steeds meer mogelijkheden. We werken samen met grote bedrijven als McDonalds, Starbucks, Schiphol en Philips, maar ook met kleinere bedrijven. Toepassingen voor draadloos opladen zijn al ingebouwd in tafels, nachtkastjes, keukens en lampen. Overigens niet meer alleen voor mobiele telefoons. We zijn inmiddels druk bezig met toepassingen voor het draadloos opladen van laptops en keukenapparaten."

De lat hoog houden

Bij Zens zijn sinds een jaar of twee 10 mensen fulltime aan het werk. Ze werken samen met een vijftigtal bedrijven in Europa en Amerika. Plasmans: "Belangrijk is dat we de lat hoog houden. Voor ons staat kwaliteit bovenaan. We moeten eenvoudigweg de beste producten en diensten blijven leveren om te kunnen concurreren met het toegenomen aantal bedrijven dat zich ook in deze markt beweegt."

Patent uitbreiden of nieuwe aanvragen?

"We hebben weer regelmatig contact met Octrooicentrum Nederland omdat we overwegen nieuwe patenten aan te vragen voor nieuwe innovaties waar we mee bezig zijn", vertelt Plasmans. "Hier in Eindhoven zijn er natuurlijk veel bedrijven met dezelfde vragen die wij ook hebben. We wisselen onderling veel informatie uit en verwijzen elkaar naar de mogelijkheden die het centrum biedt. Op die manier zijn wij zelf in contact gekomen met Octrooicentrum Nederland en nu verwijzen we anderen weer naar hen door. Als BV Nederland zijn we er allemaal bij gebaat dat goede ideeën worden gepatenteerd."

Octrooicentrum Nederland

Octrooicentrum Nederland is onderdeel van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en maakt bedrijven wegwijs in de wereld van octrooien, helpt om inspiratie op te doen uit octrooidatabanken en geeft ondersteuning bij de ontwikkeling van een octrooistrategie.

 

Service menu right