Service menu right

Drijvend zonnepark voorziet Lingewaard van energie

Meer artikelen

Het grootste drijvende zonnepark van Nederland bevindt zich in Lingewaard. Dit park voorziet meer dan zeshonderd huishoudens van groene stroom. Extra bijzonder: de inwoners van Lingewaard namen zelf het initiatief voor dit zonnepark.

In 2014 richtte een groep inwoners van Lingewaard een eigen energiecoöperatie op: Lingewaard Energie. Hun primaire doel was ervoor te zorgen dat mensen energie zouden gaan besparen en duurzaam opwekken.

Om dat doel te bereiken, bedachten zij allerlei ideeën: ze gaven les op scholen, adviseerden bedrijven en verenigingen en bemanden het energieloket namens de gemeente. Door een prijsvraag van de provincie Gelderland zagen zij kansen voor een eigen zonnepark.

Niet gewonnen, wel een prijs

"De provincie vroeg om vernieuwende ideeën om duurzame energie op te wekken", vertelt Pieter Siekman, een van de initiatiefnemers van het zonnepark. "De zes beste ideeën ontvingen een subsidie. Wij werden helaas zevende, maar de provincie vond ons plan wel interessant. Daarom stelde ze een participatiesubsidie voor. Als we via crowdfunding vijftig investeerders vonden die geld inlegden, legde de provincie hetzelfde bedrag bij. Dat lukte, waardoor we het drijvende zonnepark écht konden gaan ontwikkelen."

Een vliegende start

Het water van gietwaterbassin Bergerden bleek groot genoeg om een drijvend zonnepark op te plaatsen. Ook de tuinders die het bassin gebruiken waren enthousiast over het plan. Het voordeel voor hen is dat er door de zonnepanelen minder water verdampt. Een win-winsituatie.

Dankzij de participatiesubsidie en crowdfundingsactie maakte het project een vliegende start, maar om door te kunnen ontwikkelen, was meer geld nodig. "Een drijvende constructie is duurder dan op land of een dak. Dus vroegen we bij RVO.nl een SDE+ subsidie aan. In de eerste ronde werd die afgewezen, maar de keer erop lukte het wel. Mede dankzij die subsidie ontvangen meer dan zeshonderd huishoudens sinds begin 2018 stroom uit het park."

Nóg meer duurzame energie

Inmiddels denken Siekman en de andere initiatiefnemers alweer aan uitbreiding. "We hopen nóg meer huishoudens op het park aan te sluiten, maar daarvoor hebben we wel meer ruimte en zonnepanelen nodig. We hebben opnieuw een SDE+ subsidie aangevraagd. Mochten we een positieve beschikking krijgen, dan zou dat een mooie eerste stap richting die gewenste uitbreiding zijn."

Meer weten?

Stimulering Duurzame Energieproductie