Service menu right

Drinkwater in Egypte smaakt naar meer

Meer artikelen

In Egypte ontwikkelden verschillende bedrijven binnen het programma Partners voor Water een ontziltingsinstallatie. Die maakt van brak grondwater op efficiënte wijze drinkwater. Zo efficiënt, dat het project wordt uitgebreid met Europese subsidie.

"Het bedrijf Fujifilm heeft een technologie om drinkwater te maken van zeewater en brak water", zegt projectadviseur Michel de Zwart. Namens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) was hij betrokken bij het waterzuiveringsproject. "Samen met andere partijen wilde Fujifilm die technologie met een Partners voor Water-project testen in Egypte."

Zuiveren met zonne-energie

"Het probleem bij ontzouting zijn de kosten en de beperkte schaal", legt De Zwart uit. "Je moet er bijvoorbeeld veel energie in stoppen. Het idee was om elektrodialyse en ultrafiltratie te combineren met zonnepanelen. Het systeem is ontworpen voor een container: losse modules die je naar wens kunt koppelen om de capaciteit te vergroten. De modules kun je op afstand aansturen en controleren. Hiermee heeft Fujifilm in samenwerking met haar partners een prachtig project neergezet."

Geen vergunningen

Fujifilm bouwde het nieuwe systeem in Nederland. Het bleek goed te werken. "Maar toen we het naar Egypte verscheepten, kwamen de problemen naar voren. De douane hield de containers tegen. We kregen lange tijd geen vergunning."

Toen de papieren eindelijk in orde waren, bleken de membranen uitgedroogd. "We moesten nieuwe membranen aanschaffen. Samen met RVO.nl hebben we druk uitgeoefend: de partners moesten investeren of we zouden stoppen. Gelukkig kwamen ze over de brug. Daardoor hebben we een werkend systeem bij het klooster gerealiseerd."

Vervolgproject

"Het systeem richt zich op brak water en heeft een modulaire opbouw. Dat maakt het bijzonder belangrijk voor de watervoorziening in landelijk Egypte", zegt De Zwart. "Dit onderschrijft de Europese Unie ook. Vandaar dat de EU aan Fujifilm een vervolg op het project heeft toegekend. Onder de titel REvivED mogen we binnen het programma Horizon 2020 kleine ontzoutingssystemen ontwikkelen voor huis-, tuin- en keukengebruik in afgelegen gebieden."

Leerpunten

De Zwart geeft aan dat het belangrijk is om van tevoren vergunningen te regelen, en niet pas als je ter plekke bent. Ook valt of staat zo’n project bij een publiek-private samenwerking. "Het is een noodzakelijke voorwaarde om de overheid in Egypte te betrekken. Want goed drinkwater is zeker geen vanzelfsprekendheid in Egypte, een soepel project evenmin."

Partners voor Water

Het Partners voor Water 2016-2021 programma is een van de uitvoeringsinstrumenten van de Internationale Water Ambitie (IWA) van de Rijksoverheid. Het wordt in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Buitenlandse Zaken en Economische Zaken uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en het Netherlands Water Partnership (NWP).