DSD maakt meer ethanol met suikerbieten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

DSD maakt meer ethanol met suikerbieten

Meer artikelen

Ethanol winnen uit suikerbieten is niet nieuw. Tenzij je het rechtstreeks uit de bieten haalt. Dutch Sustainable Development (DSD) bewijst dat het op die manier meer bioethanol en biogas kan maken. Voor de ontwikkeling van dit innovatieve concept gebruikte DSD onder meer de subsidieregeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+).

"Met de methode 'Direct Processing met Betaprocess' kun je efficiënter bioethanol maken", vertelt Hans van Klink, directeur projectontwikkeling bij DSD. "Je stopt gewassen, gemalen en verwarmde suikerbieten in een vacuümvat. Daar vallen de cellen uit elkaar. Zo zijn de suikers meteen beschikbaar om met gist te fermenteren tot bioethanol.”

DSD kan zo 12% meer bioethanol en tot 15% meer biogas maken dan met conventionele methodes. “Het gaat ook kostenefficiënter omdat je niet eerst veel energie hoeft te steken in het maken van suikers.”

Demonstraties met ERA-NET en DEI+

Om te laten zien dat het proces ook echt werkt, doorliep DSD verschillende subsidieprojecten. Dat deed het samen met ACRRES, onderdeel van de Wageningen University & Research. Via het Europese innovatie- en onderzoeksinstrument ERA-NET demonstreerde DSD dat het proces op pilotschaal goed werkt. Met de subsidieregeling DEI+ toonde DSD de robuustheid van het proces verder aan.

Ook reststromen gebruiken

Volgens Van Klink helpt de nieuwe technologie om de doelstellingen voor CO2-reductie te halen. “1 hectare suikerbiet neemt 40 ton CO2 op. Analyse van de levenscyclus laat zien dat we hiermee 80% meer uitstoot reduceren dan met andere gangbare processen en technologieën.” Met steun van het Topconsortium voor Kennis- en Innovatie Biobased Economy wil DSD meer halen uit de reststromen. “Bijvoorbeeld extra ethanol. En zelfs bouwstenen voor de chemische industrie.”

Focus op businesscase

DSD zoekt nu locaties waar vanaf 2021 bioethanol kan worden geproduceerd. “Zonder de subsidies zouden we nog niet zo ver zijn geweest. De financiering is ook belangrijk om andere partners aan te trekken. Anders blijft men aan de zijlijn kijken hoe ver je komt. Voorwaarde is wel dat je uiteindelijk geld kunt gaan verdienen. Focus bij innovaties daarom niet alleen op onderzoek, maar vooral op de businesscase en de marktintroductie. Anders moet je er niet aan beginnen.”

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.