Dun Agro: vezelhennep revival

Meer artikelen
Hennepverwerker

Het is een indrukwekkende installatie, de nieuwe hennepverwerker van Dun Agro in het Groningse Oude Pekela. Bedacht en ontwikkeld door directeur Albert Dun zelf, en gebouwd door een Belgische machinefabrikant.

Op maximaal vermogen kan de installatie 2000 hectare vezelhennep verwerken. De hennep wordt in hoog tempo ontrafeld in vezels, kernhout en ongeveer 10 procent stof. Elk van de bestanddelen heeft zijn bestemming.

Strooisel en beton

Zo dient het hout en het tot pallets geperste stof als strooisel in paarden- en kippenstallen. Het Groningse hennephout vindt daarnaast zijn weg naar Amerika. "Daar verwerken ze het in beton, wat het lichter en beter isolerend maakt", vertelt Dun. De hennepvezels worden vooral gebruikt in isolatiematerialen. Ook zitten de hennepvezels in de binnenbekleding van auto's, als vervanger van synthetische materialen.

Juist in dergelijke hoogwaardige toepassingen ziet Dun een mooie toekomst voor de natuurvezel. “Nu de olie duurder wordt, stijgt de vraag naar biologische vervangers van plastics.” Ook de vervanging van steenwol in de glastuinbouw noemt Dun een interessante optie. “Dan boek je eveneens flinke milieuwinst. Natuurvezels zijn CO2-neutraal en na gebruik kun je het altijd nog als brandstof gebruiken.”

Energiegebruik gehalveerd

De nieuwe verwerkingsmethode van Dun Agro begint al op het veld. “Traditioneel wordt het gemaaide hennep in balen geperst. Wij hakselen de hennep reeds op het veld in stukjes van zo'n 8 cm. Dat wordt gekuild bij de boeren, en gaat vervolgens onze verwerker in. Daardoor halen we een drievoudige capaciteit, tegen de helft van het energiegebruik. Grote voordeel is ook dat de kwaliteit van de vezel en het hout perfect te sturen is.”

Dun deed voor de investering een succesvol beroep op de MIA\Vamil. Hij is zeer te spreken over het verloop van de aanvraag. De toekenning was voor Dun essentieel. "Onze hennepverwerking is sinds 2008 een zelfstandig bedrijf. We zijn veel met ontwikkeling bezig en daar is geld voor nodig. Als starter is financiële steun dus zeer welkom. Wanneer je je enorme investering in de eerste jaren kunt afschrijven, is dat van groot belang."
 

Service menu right