Duurzame champignonkwekerij benut eigen afvalstoffen

Meer artikelen
Champignons bij kweker

Champignonkwekerij ’t Voske heeft de ambitie om volledig energie- en klimaatneutraal te worden. Met de innovatieve mestverbrander die ze hebben uitgevonden willen ze hun eigen afvalstoffen benutten.

Arjan Heeren, directeur eigenaar van ’t Voske, spreekt met trots over zijn innovatieve champost-verbrander: "Met steun van de WBSO brengen we de techniek steeds verder. Wat we nu doen, gebeurt nog nergens in de wereld."

Innovatie vanuit mislukt project

’t Voske heeft de afgelopen jaren diverse projecten op haar naam gezet.  Heeren: "Goede en mislukte projecten. De verbrander van de champost is het meest vernieuwende. Champost is de mest die overblijft na de champignonteelt. Vanuit een mislukt project zijn we samen met ECN Petten verder gaan werken aan een nieuw type ketel. Daarin combineren we delen van bestaande techniek en nieuwe technieken."

Beste verbrandingsprincipe

Voor de zogenaamde wervelbedketel die de champost verbrandt heeft ‘t Voske gezocht naar het beste verbrandingsprincipe en naar het juiste materiaalgebruik op de deeltechnieken. Resultaat is dat nu ook de zwaardere delen die in de eerste verbrandingsfase overblijven alsnog volledig verbranden.

Octrooi

Heeren: "De eerste proeven zijn heel positief. We hebben gekozen voor de meest zuivere verbranding. Naast verbranding willen we champost gaan verwaarden door er as aan toe te voegen en dat daarna tot korrels te persen. Op de verbrandingstechnologie is octrooi verleend. We zijn klaar voor een grootschalig demoproject waarin de praktijk de technologie moet bewijzen."

Regelgeving en commerciële haalbaarheid

"Helaas lopen we nog tegen regelgeving aan", voegt Heeren toe. "Die schrijft hogere temperaturen voor dan voor onze verbranding nodig is." ‘t Voske onderzoekt de commerciële haalbaarheid van een proeffabriek. Het bedrijf is ook op zoek naar de juiste partijen om de financiën rond te krijgen op een industriële locatie. "We zijn er dus nog niet en zullen naar verwachting meer nieuwe  dingen moeten uitvinden."

WBSO houdt je scherp

Maar Heeren is optimistisch. Dankzij onder andere de WBSO heeft zijn bedrijf meer armlengte. "De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) geeft de nodige ondersteuning met kundige, betrokken medewerkers die meedenken over onze toekomst. Je moet goed nadenken voor je een WBSO-aanvraag doet. Is het echt nieuw wat je gaat doen? Wat is daar voor nodig? Het spreekt voor zich dat de regeling de nodige kwaliteitseisen stelt. Dat houdt je als bedrijf ook scherp."

WBSO: ook voor procesinnovatie

Vernieuwt u net als ’t Voske uw productieproces? Dat de WBSO ook procesinnovaties ondersteunt, is wat minder bekend. In de brochure Procesinnovatie - Belastingvoordeel voor innovatieve ondernemers leest u hoe de WBSO, maar ook andere regelingen en instanties u (financieel) kunnen ondersteunen.

Andere ondersteuning

’t Voske maakt naast de WBSO ook gebruik van EIA, SDE en Topsector Energie (TSE) en heeft in het verleden een Green Deal gekregen voor de champostverbranding. Bekijk hoe 't Voske energie bespaart.

Service menu right