Duurzame kippenstal Windstreek: beter voor kippen en voor pluimveehouder

Meer artikelen
Kippen in stal

Broedkappen met infraroodpanelen voor kuikens, speciale leefetages voor kippen en natuurlijke ventilatie dankzij een gebogen dak. Met deze speciale maatregelen staat in de nieuwe Windstreekstal een gezonder klimaat voor kippen én pluimveehouder voorop.

Deze duurzame stal is vorig jaar november in gebruik genomen bij het vleeskuikenbedrijf van Robert en Renate Nijkamp in Raalte. De eerste resultaten na een halfjaar zijn veelbelovend.

SBIR Duurzame Stallen in het Landschap

Het concept voor de innovatieve stal komt uit het project Pluimvee met Smaak van Wageningen University. De hieruit ontstane schetsen en ideeën zijn verder uitontwikkeld, doorgerekend en uitgebreid getest op praktijkniveau. Dit is gedaan door een consortium bestaande uit Wageningen UR Livestock Research, Sommen automatisering, Plukon Food Group en Circular Landscapes. Met een opdracht van de SBIR-oproep Duurzame Stallen in het Landschap voerde Nijkamp een haalbaarheidsonderzoek en een ontwikkelingstraject uit.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de SBIR-oproepen uit, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. 

Gebogen dakvorm

De stal valt direct op door de gebogen dakvorm, die zorgt voor natuurlijke luchtventilatie. Nijkamp: "Aan de lage kant komt de buitenlucht binnen via regelbare gevelopeningen. Aan de hoge kant filtert een bomenrij de uitgaande lucht. Bij een plat dak is het een stuk moeilijker om bij windstille dagen voldoende te ventileren."

Broedkappen met infrarood panelen

Binnen zijn de broedkappen opvallende elementen. "Een pasgeboren kuiken is niet in staat om de eigen lichaamstemperatuur op peil te houden", licht Nijkamp toe. "Dat betekent dat je in een normale vleeskuikenstal de temperatuur opschroeft naar 35/36o C. Hier is de ruimte niet verwarmd, maar vangen we de kuikens op onder de broedkappen met infraroodpanelen. Door infrarood gaat de ruimtetemperatuur niet omhoog, maar het straalt juist dieren en materialen aan. Dat levert een enorme reductie op het energieverbruik."

Klimaatzones en leefniveaus

De dieren hebben vrije keuze uit verschillende klimaatzones en leefniveaus, belangrijk voor het dierenwelzijn. Nijkamp: "De kip is van oorsprong een boom- en bosvogel en zit graag hoog, voor beschutting en veiligheid. Daarom hebben wij extra leefetages - ook wel springtafels of vides genoemd - in de stal gemaakt. Daarop ligt stro als afleidings- en speelmateriaal."

Windstreekproducten via Albert Heijn

Een mooie en nieuwe ontwikkeling is de zichtbare verkoop van Windstreek-producten via de Albert Heijn. "Plukon Food Group is hofleverancier bij AH, samen zijn we aan het kijken of de Windstreek als stal de consumenten aanspreekt", vertelt Nijkamp. "Door een QR-code op de verpakking te scannen, krijg je op je mobiel alle informatie over de Windstreek-kip en het houderijsysteem."

Cyclus van 9 weken

In principe worden de Windstreekproducten landelijk gedistribueerd. "Een nadeel is dat je levert in het versvleessegment. Onze producten liggen steeds een weekje in de supermarkt en dan 8 weken niet. Vanwege de cyclus van 9 weken komt er dan even geen vlees uit de stal. Maar mijn vrouw kon gelukkig nog een verpakking bemachtigen bij ons in het dorp!", zegt hij lachend.

 

Service menu right