Duurzame renovatie Fenixloods met hulp van Regeling groenprojecten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Duurzame renovatie Fenixloods met hulp van Regeling groenprojecten

Meer artikelen

De Fenixloods I in Rotterdam is op duurzame wijze gerenoveerd. Bouwbedrijf Heijmans realiseerde in opdracht kadewoningen, kantoorruimten, een openbare parkeergarage, een B&B, horeca en culturele voorzieningen. Op de historische loods zijn nog eens 214 nieuwe loftappartementen geplaatst.

De duurzame renovatie van het bestaande gedeelte kon mede dankzij een Groenverklaring van RVO goedkoper gefinancierd worden.

Met 45.000 m2 is Fenixloods I één van de grootste bouwprojecten van Nederland, vertelt Christiaan Cooiman van Heijmans. "Het nieuwe volume is 4 keer zo groot als het oorspronkelijke volume. En we zorgde er voor dat het nieuwe gebouw het oude niet wegdrukt. Dat hebben we gedaan door goed naar de verhoudingen te kijken."

Het combineren van de oude loods en de nieuwbouw kwam op het bordje van MEI architects and Planners. Robert Platje van dat bureau vertelt waarom hun ontwerp als winnend plan uit de aanbesteding kwam. "Doordat we het gebouw een getrapt volume hebben gegeven, sluit het aan de ene kant goed aan bij de laagbouw van Katendrecht en aan de andere kant bij de hoogbouw op de Kop van Zuid."

Groenregeling

"Geen goedkope opgave", vertelt Paul Smorenburg, investeringsmanager bij APF International over het project Fenixloods I. Met het vastgoedfonds Vastgoed CV APF XIX investeerde APF in de commerciële plint van Fenix I. Om het rendement voor de beleggers gunstiger te maken vroeg APF een Groenverklaring aan voor het pand.

Smorenburg: "De Regeling Groenprojecten maakt dat de financiering bij Triodos Bank iets aantrekkelijker kan worden aangetrokken. Dat betekent in ons geval dat we 0,5% rentekorting kunnen krijgen over het deel dat groen gefinancierd is. Dat is in dit geval ongeveer een kwart van de totale lening. Er moet uiteraard wel voldaan worden aan de voorwaarden van de Regeling Groenprojecten."

Circulair bouwen

De renovatie van de Fenixloods is zeer duurzaam uitgevoerd. Het gebouw is voorzien van isolatie en nieuwe kozijnen en beglazing. Een WKO (Warmte Koude Opslag) zorgt voor de verwarming en koeling van het pand. Het wordt aanvullend ondersteund door een aansluiting op de stadsverwarming.

Ook het behouden van het gebouw op zich is duurzaam meent Menno Brouwer, adviseur bij RVO. "Het gebouw kreeg met de renovatie een tweede leven. Ze hadden ook kunnen besluiten om dat gigantische betonnen casco te slopen en er een nieuw gebouw voor in de plaats te zetten. Dat het casco is hergebruikt, is eigenlijk de ultieme vorm van duurzaamheid."

Meer weten?

Een uitgebreide versie van dit artikel is verschenen in het Vastgoedjournaal op 16 januari en in RenovatieTotaal op 28 januari 2020.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.