Duurzame school verbetert leerprestaties

Meer artikelen
Chr Huygens College.jpg

Het Christiaan Huygens College in Eindhoven kiest nadrukkelijk voor duurzame gebouwen. Eerst verscheen het nieuwe pand Olympia aan de Botenlaan in 2010. Een energiedak, warmte-koudeopslag en warmtepompen voorzien het gehele gebouw van warmte en koeling.

Volgens directeur-bestuurder Martin van den Berg komt het de sfeer én de leerprestaties ten goede. Het tweede nieuwe duurzame gebouw is in aanbouw. Ook een goedgeïsoleerde thermische schil (RC-waarde dak, gevel en vloer: 4,5 M2K/W) met onder meer HR++-ramen dragen bij aan de duurzaamheid van het gebouw.

Daarnaast ondersteunt een luchtventilatiesysteem het op temperatuur blijven van de ruimtes. Van den Berg: "We houden het hele gebouw op 19o Celsius via vloerverwarming en –koeling. We verwarmen en koelen via de lucht bij. Dit betekent in praktijk vaak dat we alleen de kantoren in de winter van warme lucht voorzien. In de klaslokalen hoeven we bijna niets aan warmte toe te voegen."

Warmteoverschot

De warmte-installatie van de school voorziet ook de gemeentelijke sporthal van warmte. Dit zorgt voor een zo goed mogelijke energie-uitwisseling. Dat komt omdat het overschot aan warmte van de school rechtstreeks naar de sporthal kan. Van den Berg: "Als school hebben wij minder warmte nodig dan kou, omdat de leerlingen volop warmte produceren. De wko-installatie voert de overtollige warmte af naar de sporthal. Of het gaat rechtstreeks naar het energiedak om af te koelen via de lucht."

Kosten-batenanalyse

De totale kosten voor beheer, herstel en onderhoud zijn € 90.000 per jaar, rekent van den Berg voor. De verwarmingskosten in het voormalige traditionele gebouw waren aanzienlijk minder – € 40.000 per jaar – maar ventilatie ontbrak. Hierdoor was het er vaak klam en in de zomer 'snikheet' was. As je de kosten voor een traditionele airco meerekent, zijn de duurzame investeringen in een wko-installatie flink goedkoper."

Bovendien zorgt het zeer aangename binnenklimaat voor betere leerprestaties. "De ventilatie kost € 50.000 per jaar extra. Daardoor kan ik een docent minder inzetten. Maar omdat leerlingen langer 'fris' blijven, levert dat een hoger leerrendement op."

Installatieconcept

Van den Berg vindt het duurzame installatieconcept zonder twijfel voor herhaling vatbaar. De scholengemeenschap bouwt op dit moment een duurzame school met bijna hetzelfde verwarm- en koelconcept. Het gebouw is in juni 2017 klaar. Wel zijn er enkele aanpassingen. "In plaats van het kwetsbare energiedak plaatsten we zonnepanelen. De wko-installatie houdt de school in eigen beheer. Voor de rest bevalt het ontwerp uitstekend."

Meer weten?

Verduurzaming Warmtevoorziening

Service menu right