EAZ Wind verovert Groningen met kleine windmolens

Meer artikelen
windmolens met sde in weiland

Wie denkt aan Groningen, denkt aan aardgas. Maar inmiddels waait er een hele nieuwe wind door de provincie. Bij boerderijen en dorpskernen schieten kleine windmolens als paddenstoelen uit de grond. Dankzij het bevlogen ondernemerschap van het piepjonge EAZ Wind en steun van de subsidieregeling SDE+.

EAZ staat voor Enschede aan Zee. "Ons bedrijf is in 2015 opgericht door 4 fanatieke windsurfers die studeerden aan de TU Twente", zegt accountmanager Bart Schuitema. "Een van hen is een zoon van een Groningse akkerbouwer. Hij wees zijn vader op de mogelijkheden van windenergie. Als stagiair zag hij in Denemarken namelijk allemaal kleine turbines bij boerderijen staan. Hij is er toen een voor zijn vader gaan maken."

Diameter van 12 meter

De buurman van zijn vader zag de nieuwe turbine draaien. "Hij werd onze eerste klant", zegt Schuitema. "Voor hem hebben we min of meer het huidige model ontwikkeld. Een rotor met een diameter van 12 meter, houten bladen, een stalen mast met een ashoogte van 15 meter en een turbine. Alles hebben we zelf ontwikkeld, puur door de bestaande technologie aan te passen aan een kleinere windmolen."

Jaaropbrengst

De molens hebben een vermogen van 10 kW. "Ze leveren jaarlijks ongeveer 25.000 kWu", zegt Schuitema. "Dat maakt ze aantrekkelijk voor boerenbedrijven. We plaatsen er een groeiend aantal van vele tientallen per jaar. Nu ook voor lokale energiecoöperaties. En ons bedrijf groeit mee. We hebben inmiddels 28 mensen in dienst."

Soepel vergunningsbeleid

EAZ concentreert zich alleen op Groningen. "Dit is vanwege het soepele vergunningsbeleid van de provincie en gemeenten voor windmolens tot 15 meter. We kunnen binnen 8 weken de vergunning krijgen. Dat is in andere provincies wel anders. Bovendien vinden we het belangrijk om een echt Gronings bedrijf te zijn. Investeren in wind betekent daarmee investeren in de Groningse economie. Dat zorgt voor draagvlak."

SDE+ subsidie

Een belangrijke factor voor de groei van EAZ is de SDE+ regeling, stelt Schuitema. "Naast de vergunning vragen we deze subsidie aan voor onze klanten. Het is net het zetje waarmee de businesscase voor klanten positief uitpakt. En omdat SDE+ gekoppeld is aan de energieopwekking, geeft het extra zekerheid. Zonder deze regeling stonden er zeker minder van onze windmolens in Groningen."

Meer weten?

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)

Service menu right