"EEN is een overheidsnetwerk, dat schept vertrouwen"

Meer artikelen
Vera Sonder

De economie trekt weer aan en bedrijven zijn op zoek naar nieuwe medewerkers. Vooral hoogopgeleid technisch en ICT-personeel is in trek. Maar vind je die specialisten wel in voldoende mate in Nederland? Bysonder Recruitment haalt de juiste mannen en vrouwen uit het buitenland, mede dankzij partnerbureaus die het vindt via Enterprise Europe Network (EEN).

Bysonder Recruitment is een eenmanszaak. Het staat onder bezielende leiding van Vera Sonder: "Ik werk graag met mensen. Mijn eerste baan was bij Randstad Uitzendbureau en ik heb voor de Arbeidsinspectie en als recruiter voor het ministerie van Justitie gewerkt. In 2013 besloot ik als zelfstandige recruiter verder te gaan en me met name te richten op Twente, de regio waar ik woon. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in moeilijk vervulbare vacatures voor hoogopgeleide specialisten in ICT en techniek voor opdrachtgevers in heel Nederland. Maar ook voor vacatures waarvoor expliciet een internationaal profiel gewenst is, bijvoorbeeld (internationale) salesvacatures."

Personeel uit het buitenland

"Hoogopgeleide technici vind je niet zo gemakkelijk in Nederland", zegt Sonder. "Daarom werf ik die in het buitenland, met name voor mkb-bedrijven die daar de expertise en kanalen niet voor hebben."

Om buitenlandse werknemers aan een Nederlandse werkgever te koppelen hanteert Sonder een bijzondere, persoonlijke aanpak. "Ik leid bedrijven door de procedures heen en begeleid sollicitanten tot en met hun inschrijving bij de gemeente."

Betrouwbare kandidaten

Een persoonlijke aanpak is ook belangrijk bij het vinden van de juiste partners in het buitenland. "Voor goede kandidaten uit het buitenland ben ik afhankelijk van buitenlandse recruitmentbureaus. Die moet ik kunnen vertrouwen. Ik moet zeker weten dat ze betrouwbare kandidaten kunnen leveren van het niveau dat ik zoek." De zoektocht naar buitenlandse partners werd een stuk gemakkelijker toen Sonder in contact kwam met EEN.

"EEN is een overheidsnetwerk, dus daar kun je op vertrouwen. Ik heb daarop mijn bedrijfsprofiel geplaatst, zodat buitenlandse recruiters binnen het netwerk contact met me kunnen opnemen. Dit gebeurt altijd via een adviseur van EEN; Bryan Raghoe, in mijn geval. Hij beoordeelt de contactaanvragen en stuurt ze aan me door. Als ik interesse heb, kan ik zelf contact leggen. Dit doe ik in eerste instantie via Skype: ik moet de mensen in de ogen kunnen kijken."

Hulp bij internationaal zakendoen

"Via EEN zijn al heel vruchtbare samenwerkingen ontstaan met een Spaanse en Italiaanse partner", zegt Sonder. "Fijn is dat Bryan heel snel handelt. Zo had ik eens een concrete vraag naar een Poolse kandidaat, waarop hij heel snel met een geschikte partner uit Polen kwam. Hij helpt me bijvoorbeeld ook met vragen over de arbeidsmarkt in het buitenland, bijvoorbeeld de Finse. Het is soms best lastig om over de grens zaken te doen. Dan is het fijn om EEN achter de hand te hebben."

De intentie van Sonder is om haar netwerk verder uit te breiden naar Duitsland, Roemenië en Zweden. "Ook hierin vervult EEN een belangrijke rol."

Enterprise Europe Network

Als u wereldwijd gaat zakendoen, is er een netwerk waar u niet omheen kunt: Enterprise Europe Network (EEN). Dit initiatief van de Europese Commissie is erop gericht mkb’ers te ondersteunen bij internationale handel en innovatie. EEN helpt ondernemers, onderzoeksinstituten, universiteiten, technologiecentra en instellingen voor bedrijfs- en innovatieontwikkeling kosteloos met het vinden van partners wereldwijd.

Ons netwerk bestaat uit meer dan 600 organisaties in ruim 50 landen. Wij werken nationaal én internationaal samen met Kamers van Koophandel, overheidsagentschappen en instellingen voor bedrijfs-, innovatieontwikkeling en kenniscentra. Dankzij intensieve onderlinge contacten kunnen wij via deze organisaties snel partners en informatie voor u vinden.

Wat biedt Enterprise Europe Network?

  • Marktinformatie voor handel en export
  • Zakenpartners vinden voor technologische samenwerking en internationale handel
  • Alle informatie over Europese wet- en regelgeving
  • Advies en hulp bij deelname aan Europese projecten en financiering

Vinden en gevonden worden?

Kom naar Enterprise Europe Network! Wilt u een product exporteren of uw innovatie vermarkten in het buitenland? Zoekt u een distributeur, agent of toeleverancier? Maak een profiel aan in de databank van Enterprise Europe Network door contact op te nemen met een van onze adviseurs via 088 042 42 10.


Maak kennis met onze adviseur:

Bryan Raghoe
Liaison Officer Enterprise Europe Network
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
T: 088 042 52 29
E: bryan.raghoe@rvo.nl

Twitter: @EENnl
Blog: http://eennl.wordpress.com

Service menu right