Een gouden zet: recyclen van materialen uit de klimsport | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Een gouden zet: recyclen van materialen uit de klimsport

Meer artikelen

Gerard van Laar raakte jaren geleden al in de ban van de klimsport. Maar, langzaam begon er iets te knagen en groeide het besef: de klimsport is niet duurzaam. "Elke stap heeft een negatief effect op de natuur", vertelt Van Laar. "We reizen naar een mooie klimbestemming, banjeren door de natuur, reizen weer terug en gooien onze versleten klimspullen weg." Dat moet anders, dacht hij.

Het begint als een klein projectje naast zijn werk. Van Laar organiseert evenementen in Bosnië en Duitsland om samen met andere klimmers afval op te ruimen. Hij krijgt veel positieve reacties en samen met 2 enthousiaste vrienden begint hij de stichting Clean Climber. Het doel: "De klimsport weer in balans brengen met de natuur", vertelt Van Laar.

Naast het opruimen van de natuur zien ze nog meer kansen: gebruikte klimschoenen inzamelen en recyclen. Daar zijn grote stappen te zetten. Elk jaar worden er zo’n 160.000 paar klimschoenen (80.000 kilogram) weggegooid, berekende Van Laar op de achterkant van een bierviltje.

Inzamelpunten

Met inzamelpunten bij klimhallen en sportwinkels worden klimschoenen ingezameld. En ook de grote merken in de klimwereld zijn enthousiast. Dat was stap één. Maar om tot de eerste teruggewonnen klimschoen te komen is meer nodig. De 3 klimvrienden gaan op zoek naar een partij waar ze de schoenen kunnen aanleveren en het gesorteerde materiaal weer kunnen ophalen.

Een gouden zet

"Er blijkt in de hele wereld nog niemand te zijn die schoenen op grote schaal verpulvert tot bruikbaar materiaal", ontdekt Van Laar.  Als kleine stichting missen ze het netwerk en de financiën om efficiënt verder te zoeken. Dus belt hij met RVO en komt terecht bij Geert Kooistra, casemanager bij Versnellingshuis Nederland circulair!. Het Versnellingshuis helpt ondernemers en coalities van ondernemers met het ontwikkelen en opschalen van hun investeerbare, circulaire initiatieven. Een gouden zet. Kooistra gebruikt zijn netwerk, brengt ze in contact met relevante bedrijven en helpt bij het vinden van subsidies.

"We hebben zoveel informatie gekregen, we hebben nu contact met een bedrijf dat werkschoenen recyclet en onderzoeken hoe het granulaat gebruikt kan worden voor de vervaardiging van nieuwe klimschoenen. En we zijn bezig met onze eerste subsidieaanvraag. Dat was alleen nooit gelukt." Inmiddels heeft de stichting al een partij gevonden die de schoenen gaat vermalen tot granulaat.

Tips

"Ga op zoek naar lokale partijen die hetzelfde nastreven als jij. En neem contact op met het Versnellingshuis, vertel waar je mee bezig bent", tipt van Laar andere circulaire ondernemers. Het heeft Clean Climber geholpen de volgende stap te zetten naar een klimsport in balans met de natuur.

Het Versnellingshuis Nederland circulair! is een samenwerking van het ministerie van IenW, VNO-NCW/MKB-Nederland, Het Groene Brein en MVO Nederland. Samen ontsluiten zij een groot netwerk van andere partijen en loketten, waaronder RVO. Heb jij ook een circulaire vraag of initiatief? Kijk op www.versnellingshuisce.nl.

Meer weten?

Circulaire economie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.