Een op maat gemaakt onderzoek voor iedere ondernemer

Meer artikelen
Adviseur internationaal ondernemen Anne Bergshoeff

Interview met Anne Bergshoeff, Adviseur internationaal ondernemen.

Hoe ziet je werk bij RVO.nl eruit en met welke onderwerpen houd jij je bezig?
"Iedere dag krijgen we van ondernemers vragen over hoe de markt eruit ziet, wie de concurrenten zijn, welke beurzen bezocht kunnen worden, wat interessante handelspartners zijn en met welke culturele verschillen ze rekening moeten houden. Daarbij pak ik de vragen op voor de 'Nordics' (Scandinavië + Finland)."

Hoe ziet een typische werkweek er voor jou uit?
"Iedere ochtend nemen we in de dagstart de binnengekomen vragen door. Iedere vraag begint met een intake. In dit gesprek bepalen we hoever de klant is en hoeveel onderzoek de ondernemer gedaan heeft. In het begin stel ik vooral vragen: in welke markt is het bedrijf actief? Hoe ziet jullie product eruit? Hoe ver zijn jullie met internationaal ondernemen? Exporteren jullie al? Zo ja, naar welke landen?

Samen met de ondernemer proberen we zo de vragen duidelijk te krijgen. Waar liggen bijvoorbeeld de beste kansen voor het bedrijf? Dan blijken deze soms in andere landen te liggen dan waar de ondernemer zijn oorspronkelijke vraag over heeft gesteld."

Hoe help jij ondernemers op het gebied van internationaal ondernemen?
"Voor mij is elke vraag na een geslaagde intake een op maat gemaakt mini-onderzoek voor de ondernemer. Ik spreek Fins en een beetje Zweeds en kan daardoor gericht zoeken naar de juiste informatie. Vervolgens leg ik de vraag en onze antwoorden voor bij de ambassades in de landen. Op de economische afdelingen van de posten zit echt de specialistische en lokale kennis.

"Vooral voor het vinden van zakenpartners leunen we op ons buitenlandnetwerk. De handelsmedewerkers ter plekke gaan aan de slag om contacten te leggen met bedrijven die voldoen aan het profiel dat de ondernemer zoekt. Hier komt een lijst uit met contacten waar de ondernemer verder mee kan."

Kun je ook een paar praktijkvoorbeelden geven?
"De afgelopen weken heb ik vragen gekregen van ondernemers die zaken willen doen in de Nordics over 'Software as a Service' (SaaS), vastgoedmanagement en applicatiebeheer. De ondernemer wilde weten hoe ver de SaaS-sector ontwikkeld is in deze landen en wie de concurrenten zijn.

"De Nordics zijn vrij ver op het gebied van ICT en technologie, maar de markten zijn niet groot. Over zoiets specifieks als SaaS is niet veel te vinden. Doordat wij de talen in de Nordics spreken en de lokale contacten met de ambassades hebben kunnen wij verder komen dan de ondernemer die zelf al op internet gezocht heeft."

Op welke prestatie ben je het meest trots en waarom?
"Voor een kinderopvang die wil uitbreiden naar de Nordics heb ik 4 rapporten opgeleverd. Zij wilden meer weten over de sociaaleconomische achtergrond van de landen, de arbeidsparticipatie van vrouwen en deelname aan kinderopvang.

"Uit de intake bleek dat deze onderneming zowel de capaciteit als de financiële middelen heeft om succesvol de stap naar het buitenland te zetten. Deze onderneming kon direct met onze adviezen aan de slag, waardoor wij ook een stapje meer konden zetten. Mooi om te zien dat we dan ook de waardering krijgen voor onze adviezen en het persoonlijke contact en de tijd die we erin stoppen!"

Meer informatie

Heeft u vragen over internationaal zakendoen? Neem dan contact op met Anne Bergshoeff of bel met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op 088 042 42 42.

Bekijk ook het overzicht voor meer verhalen van RVO.nl-medewerkers.

Service menu right