Eenvoudig online artikelen verkopen via blockchain

Meer artikelen
KatalysisEvelineAlex2-header

Als journalist wil je het liefst dat zoveel mogelijk mensen je artikelen lezen. Maar ook dat je harde werk financieel iets oplevert. Start-up Katalysis ontwikkelde een plug-in voor websites, waarmee freelancejournalisten hun artikelen per stuk kunnen verkopen.

Met een druk op de betaalknop krijgen lezers toegang tot een artikel en ontvangt de schrijver automatisch zijn beloning. "Er circuleren zo veel artikelen op het internet, dat nog weleens onduidelijk is wie de eigenaar is", vertelt Eveline Klumpers, 1 van de 2 oprichters van Katalysis [op de foto met medeoprichter Alex Tran Qui]. "Het leek ons handig als er een achterliggend systeem is dat eigenaarschap automatisch koppelt aan een artikel. Die gedachte leidde samen met onze kennis van blockchain tot deze plug-in."

Unieke identificatie

Het product van Katalysis is vergelijkbaar met andere microbetaal plug-ins waar je online per artikel kunt afrekenen, zoals digitale nieuwskiosk Blendle. Het belangrijkste verschil is dat Katalysis blockchaintechnologie gebruikt om bij te houden wie de rechten op het artikel heeft.

Blockchain is een netwerk van computers, dat een soort gezamenlijke boekhouding bijhoudt. De computers analyseren en verifiëren de aanwezige informatie continu. Dit maakt blockchain een zeer veilige technologie. "Als een schrijver een artikel op zijn website plaatst, krijgt het automatisch een unieke identificatie op de blockchain", vertelt Klumpers. "Zo weet het systeem wie er recht heeft op het geld dat een lezer voor het artikel betaalt. Blockchain maakt het mogelijk om complexe betaalafspraken vast te leggen."

In de wandelgangen

Katalysis is gevestigd in TQ, een Amsterdams bedrijfsverzamelgebouw waar het omringd is door allerlei andere IT-start-ups. "Erg handig, want zo blijven we op de hoogte van alle slimme ideeën en mogelijkheden binnen dit vakgebied. Zo hoorden we ook van de fiscale innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Ik ben toen uit gaan zoeken wat die regeling precies inhield en concludeerde dat we er aanspraak op konden maken. Dat bleek te kloppen, want toen we onze aanvraag indienden, keurde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) deze goed."

Extra hulp van RVO.nl

Dankzij de WBSO kon Katalysis sneller doorontwikkelen. Klumpers sluit niet uit dat zij opnieuw een aanvraag voor de regeling gaat doen. "We zijn nog niet uitontwikkeld en de WBSO was heel waardevol voor ons. Bovendien kwamen we dankzij ons contact met RVO.nl op het spoor van een andere regeling: de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Onze RVO-adviseur gaf aan dat we ook daarop aanspraak konden maken. Zo konden we een haalbaarheidsstudie starten om te onderzoeken welke mogelijkheden gebruikers graag terugzien in onze plug-in. Dankzij deze 2 regelingen konden we Katalysis maken tot wat het vandaag de dag is."

"Ik raad iedere andere innovatieve start-up absoluut aan te onderzoeken hoe RVO.nl kan helpen. Als je goede ideeën hebt en tijd en moeite in het aanvragen steekt, is er ontzettend veel mogelijk."

Benieuwd of uw R&D-project in aanmerking komt voor de WBSO? Bekijk de mogelijkheden van de WBSO.

Service menu right