Eerste coöperatieve waterkrachtcentrale in november van start

Meer artikelen
Waterkrachtcentrale
De eerste coöperatieve waterkrachtcentrale van Nederland gaat in november 2016 in Sint Michielsgestel open. De centrale wekt per jaar ongeveer 600.000 kWh op, genoeg om 170 huishoudens van stroom te voorzien. Naast Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) zette initiatiefnemer Bram Taks voor de financiering ervan ook een crowdfundingactie op.
 
Eigenaar van de waterkrachtcentrale in de Dommel is Energiecoöperatie Dommelstroom. Alle deelnemers die een certificaat hebben gekocht voor de financiering van de waterkrachtcentrale zijn lid van deze coöperatie. De 5000 certificaten van € 150 waren binnen twee maanden uitverkocht en brachten in totaal € 750.000 op.
 
Daarnaast ontving Energiecoöperatie Dommelstroom € 200.000 van Stichting DOEN, de Rabobank, Stichting Streekfonds Het Groene Woud en de gemeente Sint Michielsgestel. Het ministerie van Economische Zaken kende het project SDE+ subsidie toe van € 0,15 per kWh minus de gemiddelde marktprijs voor elektriciteit. In totaal is de SDE+ subsidie maximaal € 1,1 miljoen.

Duurzame elektriciteit

Bij een stuw in Sint-Michielsgestel valt jaarlijks 250 miljard liter water ongeveer 1,80 meter naar beneden. Het vallende water zorgt dat een vijzelturbine van 120 kW gaat draaien, waardoor er duurzame elektriciteit wordt opgewekt. "Onze turbine is in vergelijking met windmolens relatief klein, maar wekt toch veel elektriciteit omdat hij altijd draait", legt initiatiefnemer Bram Taks uit. "Deze turbine levert ondanks het lage verval toch een hoog rendement. Bovendien is deze schroef met een doorsnede van vier meter ook de grootste van Nederland. Die is zo gemaakt dat de vis er gewoon doorheen kan zwemmen. Dat was een van de eisen van het waterschap."Volgens Taks is het concept ook elders in Nederland herhaalbaar op plekken met een vergelijkbaar verval. Dat betekent dat meerdere initiatiefnemers met dit idee aan de slag kunnen.

Woningcorporatie koopt certificaten

Woningcorporatie Brabant Wonen kocht certificaten van de waterkrachtcentrale voor de bewoners van nieuwbouwcomplex Dommelsch Huys. De certificaten worden ondergebracht in de VvE van het complex, vertelt Örjan Game, ontwikkelaar bij Brabant Wonen. "Op die manier profiteren de bewoners maximaal van de certificaten. Het gezamenlijke dividend komt dan in de VvE terecht en daarnaast is er de mogelijkheid om de gratis 500 kWh per certificaat in te zetten voor het gebouwgebonden gebruik van het complex. Dat laatste is mogelijk als certificaathouders overstappen naar energieleverancier Huismerk Energie, waarmee Dommelstroom samenwerkt.
 
Meer informatie: www.dommelstroomdelen.nl

Service menu right