"Eiwit winnen kost ons nu veel minder energie" | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

"Eiwit winnen kost ons nu veel minder energie"

Meer artikelen

Aardappelzetmeelbedrijf Avebe draagt bij aan de klimaatdoelstellingen door processen energiezuiniger te maken en verspilling tegen te gaan. Met behulp van subsidies ontwikkelde het een speciale methode om eiwitten te winnen: Duurzaam Concentreren van Aardappelsap met Membranen (DuCAM).

"We besparen straks 23% op energieverbruik bij onze grootste aardappelzetmeelfabriek!" Avebe kreeg subsidie om CO2-uitstoot tegen te gaan. Duurzaamheid is een groot onderdeel van Avebe's bedrijfsvoering, vertelt Erik Koops, directeur investment development & portfolio management bij Avebe. "We streven naar harmonie tussen optimaal resultaat voor aandeelhouders en het beste voor natuur en milieu."

Energie besparen

Eiwitwinning bestaat uit meerdere stappen. "Eerst halen we aardappelsap uit de aardappel. Dat brengen we aan de kook, waardoor de eiwitten uitvlokken. Wij kunnen de eiwitten daardoor afscheiden en drogen." Het gaat om protamyl-eiwit, vertelt Koops; dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor diervoeding. "Het aardappelsap dat overblijft dampen we in. Er blijft dan een geconcentreerd product over: protamylasse." Dit proces kost veel energie, aldus Koops. "Maar met DuCAM zullen we energiezuiniger worden."

De innovatie is gefinancierd met behulp van de subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+). "We besparen 23% energie én CO2-uitstoot, en ook nog eens 400.000 kuub water per jaar."

Membraantechnologie inzetten

Avebe ontwikkelde DuCAM samen met Wafilin, een firma gespecialiseerd in membraantechnologie. Hoe de methode werkt? Koops: "Met behulp van ultrafiltratie-membranen filteren we het aardappelsap. Deze membranen laten kleinere moleculen door, zoals water en zouten, maar ze houden de eiwitten tegen. Hierdoor hoeven we veel minder sap aan de kook te brengen om de eiwitten te winnen. Ook hoeven we daarna veel minder resterend water in te dampen."

Restwater hergebruiken

Eind 2019 heeft Avebe's aardappelzetmeelfabriek in Ter Apelkanaal DuCAM in gebruik genomen. "We gaan daarmee 13.000 ton CO2 per jaar besparen", zegt Koops enthousiast. Daarnaast bespaart het bedrijf ook veel water dankzij de nieuwe technologie. Koops: "Het restwater dat we uit de aardappelen verkrijgen door DuCAM te gebruiken, is schoon. Dat komt door de tweede membraantechnologie die we toepassen: omgekeerde osmose. Zo besparen we jaarlijks 400.000 kuub water."

Klimaatcrisis helpen

Avebe verkreeg voor DuCAM ruim € 3 miljoen aan overheidssubsidie. Koops: "De terugverdientijd van het project is ingekort van 7,5 naar 5 jaar. We kijken nu of we de membraantechnologie verder kunnen ontwikkelen. Misschien kunnen andere subsidies, zoals Versnelde Klimaatinvestering Industrie (VekI), ons daarbij een extra duwtje in de rug geven. Daarover gaan we graag in gesprek met de mensen bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat of RVO."

Meer weten?

Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) 2020

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.