Service menu right

Emmen werkt aan slim gebruik restwarmte

Meer artikelen
hiernieuwbare warmte

De fabrieken op bedrijventerrein EMMTEC Industry & Businesspark in Emmen zijn flinke energieslurpers. Bij hun productieproces komt er ook veel restwarmte vrij die je als hernieuwbare energie kan inzetten. Om bijvoorbeeld omringende gebouwen te verwarmen. Een mooie manier om te voldoen aan de duurzaamheidseisen uit het Klimaatakkoord.

49% CO2-reductie in 2030 en CO2-arme sportaccommodaties in 2050 dat zijn de ambities uit het Klimaatakkoord.

Energievraag in Emmen

Emmen heeft veel vastgoed, en daarmee ook een hoge energievraag. Om aan die energiebehoefte te kunnen voldoen, zoekt de gemeente naar slimme en duurzame oplossingen. Een daarvan is de inzet van restwarmte, warmte-energie die overblijft bij productieprocessen.

Fabrieken op EMMTEC namen hiervoor het initiatief en krijgen ondersteuning van de gemeente. “Wij faciliteren bij het zoeken naar marktpartijen die in dit project willen investeren of ook voorzien willen worden van energie door restwarmte”, vertelt Ralph Makkinje, lid van Team vastgoed bij de gemeente Emmen.

Verdelen energie

Momenteel worden alle mogelijkheden om restwarmte te gebruiken onderzocht. Hoe gaat dit er precies uitzien? Welke partijen zijn bereid te investeren? En hoe wordt het verdelen van de energie netjes geregeld? Het idee is om leidingen in de grond te plaatsen die de warmte begeleiden naar locaties die ervan gebruik willen maken. Maar voor die leidingen de grond ingaan, moet duidelijk zijn hoeveel restwarmte er precies beschikbaar is en waar ze geplaatst moeten worden.

Zwembad een uitdaging

De gemeente Emmen is in ieder geval enthousiast. "We zien veel mogelijkheden voor potentiële afnemers om op een relatief eenvoudige manier aan de toekomstige duurzame eisen te voldoen", vertelt Makkinje. Eén van de gebouwen uit de eigen portefeuille die Emmen graag wil gaan voorzien van duurzamere energie, is zwembad Aquarena in Meerdijk, dat momenteel gebouwd wordt.

Het zwembad past mooi in het profiel van gebouwen waar de gemeente naar op zoek is. “In zwembaden is vrijwel continu verwarmingsenergie nodig. Om dat met restwarmte te doen, is een enorme uitdaging. Maar als dat lukt, geven we meteen het goede voorbeeld aan andere geïnteresseerde afnemers.”

Slim combineren

Binnen drie jaar moeten de leidingen in de grond liggen. De impact op de infrastructuur van Emmen is enorm. Daarom probeert de gemeente de komende tijd alvast slim in te spelen op de toekomstplannen. “Om de kosten zo laag mogelijk te houden, willen we het plaatsen van leidingen combineren met gepland onderhoud. Daardoor hoeven we een weg bijvoorbeeld niet meerdere keren op te breken en houden we Emmen zoveel mogelijk open.”

Meer weten?