Energiebesparing, iets waar geen enkele ondernemer spijt van krijgt | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Energiebesparing, iets waar geen enkele ondernemer spijt van krijgt

Meer artikelen

Ieder bedrijf wil graag energie besparen. Voor ondernemers is die beslissing lang niet altijd gemakkelijk. Er komen immers investeringen bij kijken. "Toch zijn dit juist de maatregelen waar je achteraf geen spijt van krijgt", is de ervaring van Peter Zwaan van Hyster-Yale Group.

Hyster-Yale is een van de Nijmeegse bedrijven die zich aansloot op het Nijmeegse Warmtenet. Het is van oorsprong een Amerikaans bedrijf en wereldwijd een van de grootste leveranciers van vorkheftrucks. Peter Zwaan: "Momenteel werken we aan een ontwerp voor een elektrische container handler. Het is een logische stap om dan ook onze kantoren en fabriekshallen te verduurzamen. Tien jaar geleden zijn we ons serieus gaan verdiepen in de mogelijkheden. Samen resulteren ze in een energiebesparing van 20%."

Warmtenet: grootste energiebespaarder

De aansluiting op Warmtenet Nijmegen werkt het meest energiebesparend. Maar zelfs voor Hyster-Yale was de overstap geen gemakkelijke keuze. "Er kwamen flinke investeringen bij kijken. Natuurlijk willen ondernemers graag van fossiele brandstoffen over stappen op duurzame energie, maar tegen welke prijs? Uiteindelijk zijn we een van de weinige bedrijven die de stap waagden. Naast dat we energie besparen, is het gebruikersgemak enorm. We zitten er warm en storingsvrij bij."

Gewoon doen

"Maak op de meest natuurlijke momenten gebruik van de mogelijkheden", is de gouden tip van Peter Zwaan.  "Neem ons gebouwbeheerssysteem, waarmee we de kachels en airco’s regelen. Het duurde vier tot vijf uur om kachels uit te krijgen. Nu is dat zo gebeurd. Bovendien hebben we veel meer grip. We kunnen de pompschakeling regelen en temperaturen bijstellen."

Meer licht

Ledverlichting is nog zo’n natuurlijke maatregel die gemakkelijk te realiseren is. "Dit type verlichting heeft zich de laatste jaren flink ontwikkeld. Kwaliteit staat niet meer ter discussie. Wij zijn stapsgewijs bezig om alle tl-verlichting te vervangen. Er komt meer licht binnen én het licht is witter. Uit testen bleek dat medewerkers hierdoor meer alert blijven."

Energiebesparing als standaard

Energiebesparing is een proces waar je als ondernemer in moet durven stappen. "Ik snap dat hier veel analyses bij komen kijken. Zelf vind ik dat niet interessant. Voor ons is energiebesparing standaard. Natuurlijk zoeken we naar geschikte momenten. Vanaf dat punt gaan we er sowieso van uit dat we rendement behalen uit onze bewuste keuzes."

Meer weten?

Lees meer over warmtenetten.

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.