Energielabel A voor monumentaal pand? Het kan!

Meer artikelen
Kantoorgebouw square luchtbehandelingsinstallatie

In 2015 verhuisde GreenChoice naar het monumentale kantoorgebouw Square in Rotterdam. Het energiebedrijf wil duurzaamheid bevorderen, en dat begint met een duurzaam kantoor. Reden voor pandeigenaar Maarsen Groep om het gebouw te verduurzamen. En dat is gelukt. Het pand ging van energielabel F naar label A.

"Het is best een prestatie om in een monumentaal pand energielabel A te realiseren," zegt energieprestatieadviseur Rob van der Lans. "Je mag namelijk niet veel veranderen aan zo’n gebouw." Toch is het de Maarsen Groep gelukt, samen met de adviseur en een installateur. De mogelijkheden zaten onder meer in het verbeteren van isolatie en verlichting.

Isolatie

Zo zijn de buitenmuren geïsoleerd met glaswolvlokken. Deze nemen geen water op en dat is een groot voordeel. Ook de bodem van de kruipruimte is geïsoleerd om te voorkomen dat warmte vanuit het gebouw de grond intrekt. Van der Lans: "Dit is gedaan met een laag polystyreen parels van 40 cm dik."

Ledverlichting

In het kantoor is ledverlichting geplaatst met een daglichtafhankelijke regeling en aanwezigheidsdetectie. De lichten dimmen als er voldoende daglicht binnenkomt en gaan plaatselijk uit als er niemand is. Dit bespaart 50% aan energie en zorgt ook voor een beter werkklimaat. Het licht lijkt namelijk op daglicht. Van der Lans: "Dit is minder vermoeiend voor je ogen en dat maakt vrolijker."

Toekomstwensen

Het hoge platte dak kreeg zonnepanelen. Ook zijn de installaties voor luchtbehandeling en koelen verbeterd. Toch zijn er nog verdere verbeteringen mogelijk. Van der Lans: "De verwarming komt nu nog van stadsverwarming, met warmtelevering vanuit de industrie. Daarmee dragen we indirect bij aan de uitstoot van CO2. Beter is het om te werken met bodemwarmte."

Tips om energie te besparen

  • Neem een onafhankelijke energieprestatieadviseur in de arm. Die bekijkt welke mogelijkheden iets op kunnen leveren en berekent de bijbehorende investeringskosten.
  • Stem de maatregelen af op de wensen van de eigenaar én de gebruiker, en kijk ook naar de planning.
  • Begin op tijd met het doorvoeren van de eerste energiebesparingen. In 2023 moeten naar verwachting alle kantoren minimaal energielabel C hebben, maar hoger mag natuurlijk ook.

Meer weten?

Service menu right