Energiezuiniger koelen met innovatief klimaatsysteem

Meer artikelen
Viermaal energiezuiniger koelen dan met een conventioneel klimaatsysteem, zonder gebruik van compressoren en schadelijke F-gassen. Het kan met Dry to Cool, een innovatief klimaatsysteem van Dutch Climate Systems. Het combineert indirecte verdampingskoeling met het slim drogen van lucht.
 
Het kantoor van het Goois Natuurreservaat is het eerste gebouw waar het zogeheten Dry to Cool Multisplit-systeem wordt toegepast. Multisplit maakt het mogelijk de verschillende ruimtes in het pand afzonderlijk te koelen.
 
Arthur van der Lee, mede-oprichter van Dutch Climate Systems: “Dry to Cool is een zeer duurzaam systeem dat geen enkele concessie doet op het gebied van comfort. We leveren niet in op luxe, temperatuurbereik of regelbaarheid. En het systeem is probleemloos overal ter wereld toepasbaar, ook in renovatieprojecten.”
 

Principe van verdampingskoeling

Als water op een oppervlak verdampt doordat er lucht langs stroomt, koelt de lucht af. Van der Lee: “Wanneer je de gekoelde lucht, die waterdamp bevat en vochtig is, met een warmtewisselaar scheidt van de lucht die je uiteindelijk wilt koelen, spreken we van indirecte verdampingskoeling. Er kleeft één bezwaar aan: om goed te kunnen koelen moet de luchtstroom droog zijn. En drogen van lucht kost heel veel energie.”
 

Slim droogmateriaal

“We hebben een slim droogmateriaal ontwikkeld om de luchtstroom heel energiezuinig te kunnen drogen. Dat lage energieverbruik is al een pluspunt. Het mooie is dat het droogmateriaal zijn werk al doet bij relatief lage temperaturen. Je kunt dus gebruikmaken van allerlei duurzame bronnen – een warmtepomp bijvoorbeeld, of restwarmte – om de luchtdroger van energie te voorzien.”
 

Marktrijpheid aantonen met DEI

Voor het toepassen van het systeem in het kantoor van het Goois Natuurreservaat in Hilversum maakt Dutch Climate Systems gebruik van de regeling Demonstratie Energie-Innovatie (DEI).
 
“We hebben het concept al vaker laten zien”, zegt Van der Lee. “Maar het Multisplit-systeem, met een centrale droogunit en verschillende lokale koelunits om afzonderlijke ruimtes te kunnen koelen, hebben we nog niet eerder gedemonstreerd. Met dit project willen we aantonen dat het gehele systeem – inclusief installatietechnische en regeltechnische componenten – volledig marktrijp is.”
 

DEI-subsidie meer dan welkom

Hoe ziet Van der Lee de toekomst? “Ik denk dat onze techniek één van de primaire airco-technologieën van de toekomst is. Wereldwijd. Dit demonstratieproject geeft ons de mogelijkheid de potentie van het systeem aan te tonen. Maar in een wereld waarin conventionele airco’s jaarlijks nog met tientallen miljoenen de fabriek uitrollen, kunnen we bij de introductie van Dry to Cool wel een steuntje in de rug gebruiken. De DEI-subsidie is daarom meer dan welkom.”
 
Bekijk de film van het Goois Natuurreservaat te Hilversum.

Service menu right