ESCo bepaart 15% energiekosten bij Kunsthal

Meer artikelen
Gert-Jan de Looze

De energiehuishouding van Kunsthal Rotterdam is sinds begin 2014 in handen van een Energy Service Company (ESCo). Een energieprestatiecontract van 15 jaar garandeert een energiekostenbesparing van circa 15%.

Een Energy Service Company (ESCo) neemt - zoals bij Kunsthal Rotterdam - de aanleg, het beheer en onderhoud van de gebouwinstallaties volledig voor haar rekening.

Grotere investeringsruimte

"Met een ESCo hoeven we zelf niet zo’n groot bedrag te investeren", vertelt Gert-Jan de Looze van gemeente Rotterdam, gebouweigenaar van de Kunsthal. "De ESCo draagt deze last en biedt ons een grotere investeringsruimte. Door onze positieve ervaring bij meerdere zwembaden in de gemeente, besloten we dit ook bij de grootschalige renovatie van de Kunsthal te doen.”

Gebouwkennis op papier

De ESCo bij Kunsthal Rotterdam is een consortium van Energiebedrijf Eneco, bouwer Dura Vermeer en installateur Roodenburg. Zij waren al betrokken bij de verbouwing van de Kunsthal. "Zij kenden het gebouw en de risico’s. Als je een ESCo uitbesteedt zorg dan voor voldoende gebouwkennis. Opdrachtnemers kunnen hun risico dan beter inschatten en een scherpere offerte maken.”

Energieprestatiecontract

Glas met betere isolatiewaarden verving de glazen gevel. De technische installaties maakten plaats voor moderne en duurzame varianten. De Looze: "Het energieprestatiecontract garandeert de toegezegde besparing tijdens de looptijd. De Kunsthal bespaart ongeveer 15% gedurende 15 jaar, inclusief rente en afschrijving van de investeringen. We betalen de ESCo terug uit het rendement."

50% CO2-reductie

De Looze: "De Rijksoverheid zag onze zwembaden met de ESCo-constructie als voorbeeld voor andere gemeenten. Daarom kregen we subsidie voor meer ESCo's. In Rotterdam hadden we vooral een aanjagende rol naar bedrijven toe, nu verduurzamen we ook ons eigen vastgoed. Dat draagt bij aan het Rotterdam Climate Initiative: 50% CO2-reductie in 2025 ten opzichte van 1990."

Service menu right