Expertteam Woningbouw adviseert bij Rotterdams CPO project

Meer artikelen
Rotterdam

Begin december 2018 gingen de palen van het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) project Overmaas in de grond. Belangrijk voor de stad Rotterdam, waar projectwikkelaars vaak de dienst uitmaken. Het Expertteam Woningbouw van RVO.nl adviseerde tijdens dit project.

In 2016 legden drie afzonderlijke architecten een gezamenlijk plan neer bij de gemeente Rotterdam. Het plan omvat 43 eengezinswoningen en circa 15 appartementen langs de Laan op Zuid. Het is bijzonder dat een architect met dit plan komt. Normaal gesproken initiëren deelnemers zelf hun idee voor een gezamenlijk project.

Architect als initiator

CPO Overmaas is het eerste Nederlandse CPO-project dat bouwt volgens het 'Berlijnse model’. Dit model is geïnspireerd op Berlijnse woongroepen waarbij een architect een CPO initieert. "De architect als initiator, maar de deelnemers aan zet. Daar komt het op neer", zegt Gerard van Evert, lid van het Expertteam Woningbouw van RVO.nl. Deelnemers hebben bij een CPO zeggenschap over het ontwerp en de bouw van het project. Dit betekent dat de deelnemers zelf eigenaar zijn van de woningen, dat zij de architectuur bepalen en de aannemers kiezen.

Hardop meedenken

Vanuit de gemeente Rotterdam begeleidde projectleider Marcel van Blijswijk dit proces. Dat was nodig omdat de grond van de gemeente is en omdat er omgevingseisen zijn. De gemeentelijk projectleider en de adviseur van het Expertteam kwamen een keer per maand bij elkaar. Het Expertteam dacht daarbij hardop mee. Marcel van Blijswijk: "Dat was super! Gerard stipte tijdens onze bijeenkomsten problemen aan die ik niet zag aankomen. En hij droeg er ook meteen oplossingen voor aan."

Reservering grond grootste hobbel

De reservering van de grond bleek een grote hobbel aan het begin van het project. Normaal gesproken reserveert een projectontwikkelaar de grond door een aanbetaling van 4% van de bouwkosten te doen. Dit gebeurt al aan het begin van een bouwproject. Het Expertteam wees Van Blijswijk erop dat CPO’s vaak niet in staat zijn zo’n bedrag voor te schieten. Dit omdat CPO’s organisatorisch dan nog niet zo ver zijn. Laat staan hun financiering rond hebben. Marcel van Blijswijk: "zonder het Expertteam had ik waarschijnlijk al mijn vragen bij vijf verschillende specialisten neergelegd. Bij het Expertteam had ik één persoon die al mijn vragen kon beantwoorden. Dat was erg prettig werken."

Waarom CPO’s een aanwinst zijn voor de stad

Gemeenten ervaren een CPO vaak als lastig en traag, vertelt Marcel van Blijswijk. De nadruk ligt tegenwoordig weer op woningen bouwen op grote schaal. Daarbij denken gemeenten dan vaak eerder aan projectontwikkelaars. Maar het is belangrijk om ook ruimte te bieden aan CPO’s. Marcel van Blijswijk: "Je wilt een diverse stad zijn waar je verschillende typen woningen voor iedereen aanbiedt. Daarnaast zijn deelnemers van CPO’s erg betrokken bij je stad. En betrokken inwoners, die wil je als stad graag behouden."

Meer weten?

Service menu right