Fibersort techniek geeft afgedankte kleding nieuw leven

Meer artikelen
Fibersort - hergebruik textiel

Het project Fibersort zet zich in voor betere recycling van gebruikt textiel. Met de zogenoemde fibersorttechnologie kan in plaats van 1%, maar liefst 25% van de afgedankte kleding gerecycled worden. Dit kan doordat de innovatieve technologie vezels herkent en sorteert.

4600 kiloton verspilling textiel

Ieder jaar gooien we in Noordwest-Europa 4600 kiloton gebruikt textiel weg. Hiervan wordt slechts een derde ingezameld. Van deze inzameling kan 25% gerecycled worden tot hoogwaardige toepassingen voor textiel. Voorwaarde is wel dat de kleding goed gesorteerd wordt. 

Fibersort wil met hun technologie dit doen door het recyclen van 13 kiloton textiel.

Machine sorteert automatisch

De machine sorteert katoen bij katoen en polyester bij polyester, zodat de vezels vervolgens verwerkt kunnen worden tot nieuw textiel. "Het uiteindelijke doel is om het gerecyclede textiel kwalitatief zo goed mogelijk te maken, zodat het kan concurreren met 'vers' textiel,"vertelt Traci Kinden van het  Amsterdamse Circle Economy.

Momenteel vindt er onderzoek plaats hoe de sorteermachine nog meer textielsoorten kan herkennen. De technologie herkent nu 14 soorten vezels. Het projectteam wil dit aantal verhogen. En in de toekomst moet de machine bijvoorbeeld ook nog op kleur kunnen sorteren.

Slimme samenwerkingen textielstakeholders

Samenwerking is de sleutel tot het opzetten van een circulaire economie rond textiel. Met de juiste partners is een transitie zeker mogelijk. Projectdeelnemers bouwden een groot netwerk van stakeholders op uit Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Sommige partijen gebruiken het gerecyclede textiel in hun kledingen. Andere partijen gaan die verkopen.

"Om de machine goed te laten aansluiten op de behoeftes vanuit de markt, is het voor ons belangrijk om de gehele textielketen te betrekken en voortdurend om feedback te vragen. Wij zien deze technologie als een zeer belangrijk puzzelstuk om de ketens binnen de textielindustrie te kunnen sluiten. Wij hopen zo een goede commercieel haalbare oplossing naar de markt te brengen aan het eind van dit project", vertelt Kinden.

Het project kreeg subsidie van INTERREG.

Meer weten?

Service menu right