FrieslandCampina verduurzaamt productieproces met bio-energie | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

FrieslandCampina verduurzaamt productieproces met bio-energie

Meer artikelen
Groot Zevert Vergisting te Beltrum

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina maakt gebruik van biogas voor het opwekken van stoom. Groot Zevert Vergisting uit het nabij gelegen Beltrum wekt het gas op voor locatie Borculo van de zuivelonderneming. Via een biogasleiding wordt dit geleverd.

Rudi van der Arend, programmamanager duurzaamheid bij FrieslandCampina: "Klimaatneutrale groei is een belangrijk onderdeel van onze duurzaamheidsvisie. In 2020 moet de uitstoot van broeikasgassen in onze hele productieketen minder of gelijk zijn aan die van 2010. Daarom vervangen we fossiele brandstoffen voor hernieuwbare energie."

Methaan

Vooral het deel van de productieketen dat plaatsvindt op de boerderij heeft veel impact op het milieu. "Koeien stoten methaan uit. Dit gas draagt in hoge mate bij aan de versterking van het broeikaseffect", legt Van der Arend uit. "Daarom vergist Groot Zevert de mest en vangt het methaan in de vorm van biogas op. Dat gebruiken wij voor de verwarming van onze stoomketels."

Investeren

Inkoop van bio-energie bij een energiepartner heeft als groot voordeel dat je niet zelf hoeft te investeren in kennis, kunde en middelen. Van der Arend: "We hebben alleen geïnvesteerd in twee nieuwe stoomketels. Die bevinden zich nu in de laatste bouwfase."

Pyrolyse-olie

Voor het opwekken van stoom maakt FrieslandCampina in Borculo overigens sinds 2015 ook gebruik van een andere vorm van bio-energie-opwekking, namelijk met duurzame pyrolyse-olie. "Die wordt door het Hengelose bedrijf Empyro gewonnen uit houtige biomassa", legt Van der Arend uit. "Wij investeerden in een nieuwe stoomketel, ontworpen in samenwerking tussen Empyro en FrieslandCampina."

Opbrengst

Wat leveren de duurzame innovaties op? "Het biogas van Groot Zevert levert FrieslandCampina een besparing van 5 miljoen m³ aardgas per jaar op. Dat is een CO2-reductie van 8.000 ton per jaar", zegt Van der Arend. "De pyrolyse-olie uit van Empyro levert ons een besparing op van 10 miljoen m³ aardgas per jaar en een CO2-reductie van 16.000 ton per jaar. Met het biogas en de pyrolyse-olie samen vervangen we 52 procent van onze totale jaarlijkse energiebehoefte. Ook zijn we minder kwijt aan energiekosten, nu we hernieuwbare energie inzetten.

Stimulering Duurzame Energieproductie

De businesscases kwamen rond met de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert deze uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Van der Arend: "Voor de bouw van de twee stoomketels hebben wij een vergunning aangevraagd. Toen we die binnen hadden kon Groot Zevert, als Energy Service Company (ESCo), de subsidie aanvragen."

Launching customer

Ook Empyro vroeg SDE+ aan. Van der Arend: "FrieslandCampina is launching customer van Empyro: wij nemen voor 15 jaar gegarandeerd 100 procent pyrolyse-olie af. Zo kan Empyro zich volledig concentreren op het productieproces van de olie en hoeft het bedrijf zich niet druk te maken om de markt."

Energie-inkoper

Voor het verduurzamen van je energiemix is SDE+ dé regeling, vindt Van der Arend. "Ik adviseer wel om een energie-inkoper bij het proces te betrekken. Want er komt veel bij kijken. Denk maar aan prijs, garanties, rendement en BTW."

Meer weten?

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.