Gecombineerde opgave 2018: drukke tijd voor adviseurs

Meer artikelen
Boer in aardappelveld

Sinds 1 maart is de Gecombineerde opgave weer opengesteld. Er komt behoorlijk veel kijken bij het invullen hiervan. Afgelopen jaar heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) daarom besloten de opgave een maand eerder open te zetten. 15 mei blijft nog wel de laatste dag om de opgave te kunnen versturen!

Steeds meer ondernemers maken bij het invullen van de Gecombineerde opgave (GO) gebruik van een adviseur of accountant. Want onzorgvuldigheden kunnen grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor de plaatsingsruimte van mest of voor de uitbetaling van de betalingsrechten. “Het gaat om bedragen die substantieel zijn voor het rendement van mijn bedrijf”, zegt biologisch melkveehouder Guus van Roessel. “Wanneer er een accountant meekijkt, geeft dat de zekerheid dat ik alles goed heb ingevuld en dat is voor mij een prettig gevoel.”

Ingevulde opgaven controleren

Accountantskantoren begeleiden vaak meerdere opgaven tegelijk, wat het voor hen een drukke periode maakt. Alfa Accountants en Adviseurs verzorgt in deze periode bijvoorbeeld de opgave voor 1.400 klanten. “Daarnaast zijn er nog boeren die ons vragen de opgave te controleren”, zegt adviseur Jeroen van den Hengel. “Deze ondernemers doen de opgave zelf, maar vragen ons daarna nog of we als tweede lezer willen meekijken.”

Efficiënt combineren

Jan Dirk Berends werkt ook als adviseur bij Alfa Accountants en Adviseurs. Hij biedt ondernemers de keuze of ze langs willen komen op kantoor, of de opgave samen aan hun eigen keukentafel willen invullen. “In dat laatste geval kunnen wij inloggen op ons systeem, en hebben we dus alles bij de hand. Het voordeel is dat de ondernemer al zijn gegevens er direct bij kan pakken. Daardoor kunnen we ook meteen andere zaken bespreken, zoals zijn ondernemersplan.”

Percelen correct ingetekend

Ook Geke van der Zijpp, adviseur Mest en Mineralen bij Agrifirm Exlan, ondersteunt agrariërs bij het invullen van de GO. Hierbij besteedt ze onder meer aandacht aan het correct intekenen van de perceelgrenzen. Die moeten elk jaar opnieuw bekeken worden. “Waar ruimte is kleurt de kaart in Mijn Percelen automatisch groen”, aldus Van der Zijpp. “Doorgaans gaat het om kleine wijzigingen.”

Gebonden aan Europese regels

Om boeren voldoende tijd te geven om gegevens bij RVO.nl aan te leveren is sinds vorig jaar de openstelling met een maand vervroegd. Eerder inleveren van de GO heeft echter geen effect op een eventueel vervroegd uitkeren van betalingsrechten. Daarvoor is RVO.nl gebonden aan Europese regels.

Over de Gecombineerde opgave

De Gecombineerde opgave is een jaarlijkse opgave voor agrarisch ondernemers. Ondernemers die verplicht zijn de opgave in te vullen, krijgen hiervoor in het voorjaar een uitnodiging van RVO.nl. Zij geven gegevens door voor de Landbouwtelling en de mestwetgeving. Ook vragen ze uitbetaling aan van betalingsrechten en een aantal subsidies.

 

Service menu right