Service menu right

Geen zorgen bij klanten Air Liquide over de CO-levering

Meer artikelen
Air Liquide-03_2.jpg

Air Liquide investeerde in 2015 met steun van in een 2e koolmonoxidefabriek in de haven van Rotterdam. De productiecapaciteit voor koolmonoxide in het Botlekgebied verdubbelde hiermee.

De nieuwe fabriek gebruikt fors minder energie dan de oude en heeft een veel lagere luchtemissie. Bovendien zorgt hij voor een grotere betrouwbaarheid van de levering aan de klanten.

Productieproces

Klanten van Air Liquide gerbuiken koolmonoxide voor de productie van polyurethaan. Ze gebruiken dat voor de fabricage van onder andere veerkrachtige schuimzittingen, isolatiemateriaal en schoenen. En daarnaast voor de productie van kunstharsen (lijmen en coatings).

De grondstof voor koolmonoxide is aardgas. Het productieproces is verloopt in een aantal stappen:

  • Stap 1. Het aardgas wordt bij hoge temperatuur omgezet in een mengsel van CO, CO2 en waterstof.
  • Stap 2. Het CO2 wordt uit dit gasmengsel verwijderd.
  • Stap 3. Het gas wordt gedroogd en de laatste restjes water en CO2 worden verwijderd.
  • Stap 4. Dan wordt het afgekoeld tot -195oC en worden de koolmonoxide en waterstof van elkaar gescheiden door cryogene destillatie.
  • Ten slotte wordt de koolmonoxide via pijpleidingen naar de verschillende klanten in de Botlek gedistribueerd.

Flinke besparing

De nieuwe productie-installatie maakt gebruik van geavanceerde procestechnologieën. Ze zorgen voor zoveel mogelijk energie-efficiëntie, betrouwbaarheid en veiligheid. Abel Slabbekoorn, projectdirecteur van Air Liquide vertelt hierover: "Ten opzichte van de eerste fabriek gebruikt hij 20% minder energie voor het proces. Dat is een gigantische besparing. Hij is dus veel efficiënter met energiegebruik dan de oude. Ook veroorzaakt de nieuwe fabriek 95% minder luchtuitstoot, zoals methaan. Daarnaast wordt een deel van de CO2 – na vloeibaar gemaakt te zijn – nuttig hergebruikt. Dat gebeurt in de glastuinbouw en voedingsmiddelenindustrie (frisdranken)."

Betrouwbare levering

Door de komst van deze 2e fabriek verbeterde de betrouwbaarheid en flexibiliteit flink. Dat geldt voor zowel Air Liquide als haar klanten. Wanneer één van de 2 fabrieken van Air Liquide uitvalt, heeft dat maar beperkte gevolgen voor de productie bij de klanten. Dat is voor hen heel belangrijk.

Fors bedrag

Air Liquide heeft bij de financiering gebruik kunnen maken van de fiscale aftrekmogelijkheid van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Abel Slabbekoorn: "Op een investering van zo’n € 65 miljoen, is dat toch een fors bedrag dat daarmee gemoeid is. We zijn ook heel positief over de medewerkers van RVO.nl. Het zijn heel kundige mensen, die weten waar we het over hebben. Ze hebben samen met ons meegedacht om te kijken hoe we zo goed mogelijk van de EIA gebruik konden maken."