Gerenoveerd kantoor a.s.r. bespaart 50% energie

Meer artikelen
asr gebouw

Het duurt 3 jaar en je moet je kantoorpand er volledig voor strippen. Maar dan heb je ook wat. Verzekeraar a.s.r. gebruikt nu 625.000 m³ minder aardgas en 6,8 miljoen kWh minder stroom.

Het streven van het MJA3-convenant (de Meerjarenafspraak waarbij bedrijven afspreken hoeveel energie ze gaan besparen) is een energie-efficiëntieverbetering van 30% tussen 2005 en 2020. "Wij hebben bewezen dat het haalbaar is", aldus energiebeheerder Adri Meijdam. Sterker nog, sinds a.s.r. het kantoorpand aanpakte, is de besparing 50%.

Klimaatgevel

Het verzekeringsbedrijf sloopte haar kantoorpand in verschillende fasen tot casco. Daarna bouwden ze het opnieuw af. Dit maakte het mogelijk om grote stappen te zetten in de verduurzaming. "De betonnen gevel is voor ca. 75% vervangen door een dubbelwandige klimaatgevel. Op het noorden is de betonnen gevel vervangen door een gevel van driedubbelglas", licht Meijdam toe. "Zonwering aan de binnenkant kaatst 's zomers de hitte terug. De rest van de warmte wordt via convectiewerking naar buiten geventileerd. In de winter gebruiken we de klimaatgevel juist om de warmte van de zon vast te houden."

Minder elektriciteit

Door de optimale gebouwisolatie is het jaarlijkse gasverbruik teruggelopen van 800.000 m³ gas naar 175.000 m³. Het elektriciteitsgebruik daalde van 13,5 naar 6,7 miljoen kWh. Meijdam: "Dat komt mede door de ingebruikname van nieuwe ICT-apparatuur en het afscheid van ons inpandige datacentrum."

Warmte-koudeopslag

In de bodem onder het gebouw bevindt zich een installatie voor de opslag van warmte en koude. De afgifte van koeling in de zomer en warmte in de winter verloopt via klimaatplafonds. Enkele andere maatregelen: aanwezigheidssensoren sturen de verlichting en een deel van de ventilatie aan, luchtbehandelingskasten met een warmtewiel zorgen voor warmteterugwinning. Het rendement op dit laatste onderdeel is 70%.

Thuiswerken

Het vernieuwde kantoor laat zien wat ook andere organisaties in de financiële sector kunnen doen: dat begint met de keuze voor renovatie in plaats van nieuwbouw. Daarnaast stapte a.s.r. over van traditioneel kantoorgebruik naar een moderne overlegomgeving. "Mensen werken primair thuis en komen voor besprekingen naar kantoor", legt Meijdam uit. "We hebben 2.850 werkplekken voor circa 3.500 interne medewerkers. Met zo’n 30% die thuis werkt, besparen we enorm op CO2-uitstoot. Mobiliteit neemt in onze sector immers een groot deel van de uitstoot voor zijn rekening."

43 laadpalen

Behalve thuiswerken stimuleert a.s.r. elektrisch vervoer. Op het parkeerterrein staan 43 laadpalen. 1.100 PV-panelen op het dak wekken dde daarvoor benodigde 40.000 kWh per jaar ruimschoots op. Meijdam: "We blijven doorzoeken naar verbeteringen. Maar we zijn vooral ook trots op wat er is bereikt: een halvering van het energiegebruik, de sprong van energielabel G naar A++ en het verkrijgen van het BREEAM*-certificaat Excellent."

* De Building Research Establishment Environmental Assessment Method: een beoordelingsmethode voor de duurzaamheidprestatie van gebouwen.

Service menu right