Glazen energiedak van zonnepanelen

Meer artikelen
Tulipp

In de tweede helft van 2016 komen er lichtgewicht zonnepanelen op de markt die ook functioneren als dak. Een gemiddeld huishouden is hiermee volledig zelfvoorzienend. TULiPPS Solar werkt met meer dan 10 partijen aan de ontwikkeling van het bouwproduct.

Innovatief ophangsysteem

TULiPPS Solar is kartrekker van het project Lightweight Rooftop BIPV System (LiRoB). Het project kreeg in 2012 subsidie van het TKI Solar Energy (nu TKI Urban Energy, onderdeel van de Topsector Energie). Resultaat is het COSMOS-zonnepaneel, met een extra dunne laag thermisch gehard glas en een onzichtbare hybride kunststofmetaal ophangconstructie. De innovatie zit hem niet alleen in het glas en de opbouw van het zonnepaneel, maar ook in de handige en esthetische bevestiging op het dak met een railsysteem. Het lichte gewicht en de plug-and-play-constructie verkorten de installatietijd.

Dak van zonnepanelen

Doel is om met de zonnepanelen een compleet dak te bouwen. Op dakdelen die niet zo geschikt zijn voor productie van zonne-energie – door bijvoorbeeld schaduw – komen op het oog identieke glazen passtukken. Deze bevatten geen zonnecellen en zijn daardoor goedkoper. Het systeem is leverbaar in verschillende kleuren en in alle denkbare maten. Stassen voorziet dat in de toekomst de hele gebouwschil uit glas bestaat: "Wat nu van staal of baksteen is, kan ook van glas gemaakt worden; bijzonder sterk én duurzaam. Daarom is ons systeem ook toepasbaar op façades."

Bouwwereld betrekken

Stassen wil met de COSMOS-zonnepanelen een concurrerend product op de markt brengen. "De zonnepanelen zijn echt bedoeld als bouwproduct. Daarom werken we samen met bouwpartijen en dak- en gevelspecialisten. Het energiedak moet alle functies van een normaal dak vervullen; waterdicht zijn, isoleren en desgewenst ook daglicht naar binnen laten, bijvoorbeeld via een dakraam. Om aan alle eisen te voldoen, werken we samen met bedrijven gespecialiseerd in daken en gevels. Zij weten beter de weg in de bouwwereld dan wij als klein R&D-bedrijf. In een vervolgproject ontwikkelen we de toepassing op prefab daken door. Hiervoor krijgen we Hernieuwbare Energie-subsidie van de Topsector Energie."

Energiedak wordt standaard

Het is de bedoeling dat het energiedak in de tweede helft van 2016 te koop is. Niet TULiPPs zelf, maar de betrokken dak- en gevelbedrijven zullen het product gaan verkopen. Stassen ziet de marktgang zonnig in. "Vanaf 2020 moeten alle nieuwe gebouwen volgens Europese regelgeving bijna energieneutraal zijn, overheidsgebouwen zelfs al vanaf 2018. Dat kan niet zonder PV. Je kunt je nu al geen huis meer voorstellen zonder isolatie of dubbel glas. Straks kun je je ook geen gebouw meer voorstellen zonder energieopwekkend dak."

Foto: Pilot meetopstellling Technische Universiteit Eindhoven (Solarbeat) -  in samenwerking met Solar Energy Application Centre (SEAC)

Service menu right