GreenFlux ontwikkelt slimme laadpaal met Innovatiekrediet | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

GreenFlux ontwikkelt slimme laadpaal met Innovatiekrediet

Meer artikelen

Nederland loopt voorop in de ontwikkeling van laadpaalinfrastructuur. Een goed voorbeeld is GreenFlux. Het Amsterdamse bedrijf produceert control units om auto’s slimmer op te laden. "We konden deze ontwikkeling niet alleen met eigen vermogen bekostigen. Daarom maakten we dankbaar gebruik van het Innovatiekrediet."

GreenFlux ondersteunt met eigen software vanuit een cloud 110.000 palen in 20 landen. Met de groei van elektrisch vervoer neemt de vraag naar laadcapaciteit toe. "Een elektrische auto vraagt evenveel energie als alle apparatuur in een compleet huishouden", zegt GreenFlux-oprichter Hans de Boer (foto boven). "Hoe voorkom je dan dat het netwerk overbelast raakt als een hele straat tegelijk gaat opladen?"

Auto’s slim opladen

In 2011 wilde GreenFlux met ‘smart charging’ de beschikbare capaciteit slim reguleren over de ladende auto’s. Het wilde hiervoor software ontwikkelen, maar de laadpalen konden dat niet aan. "Daarom vatten we het plan op om een stuk hardware te ontwikkelen: een control unit die met onze cloud kan communiceren."

Innoveren met vreemd vermogen

"We kozen voor een gezonde manier van groeien door voor de innovatie vreemd vermogen aan te trekken", zegt De Boer. "Daar zijn helaas niet veel mogelijkheden voor. Financiers vinden het vaak te risicovol en we wilden ook niet meer aandelen gaan uitgeven. Het Innovatiekrediet, dat we ontvingen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), kwam daarom als geroepen."

Goed businessplan

Via een intermediair vroeg GreenFlux het Innovatiekrediet aan. Uiteraard moest het bedrijf deze lening met rente aflossen. "Onderbouw in je businessplan dan ook goed hoe je gaat terugbetalen", adviseert De Boer. "Wij hebben aangegeven flink te investeren in ons bedrijf en de backoffice van onze cloud. Zo laten we zien dat we niet alleen een control unit produceren, maar ook plannen hebben die te vermarkten." Inmiddels verkoopt GreenFlux de slimme control units in Europa, de Verenigde Staten en Brazilië.

Aanrader voor andere ondernemers

"Zonder het Innovatiekrediet was dit misschien niet gelukt. Ik kan het instrument daarom zeker aanraden. Als het past in de bedrijfseconomische situatie van je bedrijf. Hoe zit het met de verhouding van vreemd en eigen vermogen? Kun je de lening met rente terugbetalen? Zo ja, dan werkt het Innovatiekrediet heel prettig."

Ook bezig met innovatie voor de toekomst?

Wilt u net als GreenFlux profiteren van de voordelen van het Innovatiekrediet? Lees meer over de mogelijkheden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.