Groen Meerjarenplan: besparen wil iedereen

Meer artikelen
Gebouw Torenwijck in Amsterdam

Met hun 'Groen Meerjarig Onderhoudsplan' is VvE Torenwijck klaar voor de toekomst. De VvE weet dankzij dit plan zeker dat er genoeg geld in kas is voor het uitvoeren van noodzakelijk onderhoud en investeringen in energiebesparende maatregelen.

Elke VvE is verplicht om jaarlijks een bedrag te reserveren voor onderhoud. Dat is gespecificeerd in het meerjarig onderhoudsplan (MJOP) of bedraagt 0,5 procent van de nieuwbouwwaarde.

"Die 0,5 procent was voor ons niet haalbaar", vertelt Marianne Bakker-Geipel, bestuurslid van de VvE Torenwijck in Amsterdam. "Dus kozen we voor een MJOP. In combinatie met een energie-advies, want daar kregen we subsidie voor."

Het Groen-Meerjarig-Onderhoudsplan

VvE Torenwijck bestaat uit 72 woningen uit de jaren '60. De combinatie van MJOP en energie-advies noemt Bakker-Geipel: "Ons Groen-Meerjarig-Onderhoudsplan".

In 2050 moeten alle gebouwen energieneutraal zijn. Inmiddels zijn de ramen in de buitenpuien vervangen door HR++ glas en de collectieve verlichting door ledlampen. Verder maken dit jaar de gasketels plaats voor moderne HR-ketels. In 2023 wordt het dak vernieuwd.

De VvE koos ervoor de buitenschil niet te isoleren. "Dit blijkt lastig vanwege de vloer die tot de buitenkant doorloopt", vertelt Bakker-Geipel. "Wel adviseren we nieuwe bewoners als ze toch beginnen met klussen om hun buitenmuren aan de binnenkant extra te isoleren."

2,5 jaar terugverdientijd

De VvE verwacht dat de energielasten flink zullen dalen. "Dat hebben we uitgerekend met modules op internet. Met de besparing door de ledlampen verdienen we de investering in 2,5 jaar terug. Met de nieuwe ketels zullen we tussen de 10 en 20 procent op energielasten gaan besparen."

Volgens Bakker-Geipel was het dan ook niet moeilijk om binnen de vereniging de handen op elkaar te krijgen: "Want kosten besparen, dat wil iedereen graag. We hebben iedereen het MJOP toegestuurd en de plannen toegelicht tijdens de Algemene Leden Vergadering. Daar is die toen vastgesteld."

Niet ingewikkeld, alleen wat uitzoekwerk

Het aanvragen van de Subsidie energiebesparing eigen huis deed Gerrit IJpema, de penningmeester van de VvE. Hij schat in dat hij er alles bij elkaar zo’n vier uur mee bezig is geweest. "Het is wat uitzoekwerk en er zijn wat praktische zaken die je moet regelen. Bijvoorbeeld het aanvragen van een eHerkenning voor de VvE. Maar het is niet ingewikkeld om de subsidie aan te vragen", zegt hij.

VvE’s kunnen de Subsidie energiebesparing eigen huis aanvragen tot en met 31 december 2018.

Service menu right